“Nad nutsid. Kõik olid tõeliselt liigutatud. Ja see oli täielik segapublik. Saalist kostis tohutu kaasaelamine. Tõeline hitt. Mul tõusid teie linastuse ajal käekarvad püsti. Kõik ütlesid, et see oli festivali kõige parem film.”

Sellised sõnad saatis BMXi sõitvatest tüdrukutest rääkiva Eesti lühifilmi “Sister Session” esilinastuse järel filmitegijatele Bicycle Film Festivali algataja Brendt Barbur eelmisel suvel New Yorgist. Sealt edasi ootas filmi emotsionaalne vastuvõtt kõigis ligi 30s suurlinnas, kuhu film festivali raames aasta jooksul rändas, sealhulgas Londonis, Milanos, Kaplinnas, Hong Kongis, Istanbulis, Moskvas, Sydneys, Mexico City's ja Tokyos. Tallinnas tuli film suurel ekraanil näitamisele läinud augustis Tour d’ÖÖ Tallinna programmis.

Don’t listen to any drama!
Pikka aega on igat tüüpi BMX olnud meeste pärusmaa. "Sister Session" on lühidokumentaal grupi erinevast maailma otstest pärit tüdrukute tahtejõust ja läbilöögisoovist selles spordis, mis neid eriti ei tunnista. “Ära kuula mingit draamat! Lihtsalt tee, mida sa tahad,” sõnastab üks võistluse osalisi Angie Marino filmis naistrikiratturite põhilise probleemi ja lahenduse ühekorraga – paratamatult jäävad tüdrukud tipptasemelt meestele alla, kuid see ei tähenda, et nad ei peaks järgnema oma kirele. Film võeti üles Simple Sessionil, kus eelmisel aastal leidis esimest korda aset üks vähestest tüdrukute BMX-võistlustest, mida suuremate võistluste raames üldse korraldatakse. Loo võtsid linti noored Eesti filmitegijad Brett Astrid Võmma, Doris Tääker ning Helen Habakuk, kellest viimane filmiga Helsingis, Londonis ja Milanos kaasa rändas. “Olen surfanud, purje-, lohe- ja lainelauda sõitnud,” rääkis filmi üks režissööre Helen, et ehkki ta pole ise kunagi BMXi sõitnud, siis aimab ta, mis tundega Sister Sessioni tüdrukud oma alaga tegelevad ning koges seda filmi tehes ja tüdrukutega rääkides väga tugevalt. “Kirglike ja rõõmsate inimestega on alati lihtne sõbraks saada, see seltskond tüdrukuidki ei olnud erand. Meil tekkis nendega väga tihe emotsionaalne side ja nad ise hoidsid ka kokku ilma konfliktideta. Nalja sai rohkem kui kõhulihased võimelised taluma olid,” rääkis Helen ja lisas, et on on mõnede tüdrukutega siiani aeg-ajalt sõnumeid vahetanud.

Filmi materjal sai kokku filmitud võistlusel kohapeal ja pundiga lõunatamas käies, kus tüdrukud kaamera ees oma loo ära rääkisid ja katsumustest pihtisid. Juba kahe kuu pärast oli 10-minutiline dokk valmis ning valmis rattafilmide festivalil pisaraid kiskuma, kuigi tol hetkel ei osanud keegi veel aimata, et filmil nii tugev mõju saab olema, ehkki juba võistluse ajal oli publiku meeletust kaasaelamisest aru saada, et sündimas on midagi erakordset. “Sister Sessionit tehes meenus mulle, mida tähendab nautida protsessi ning töötamise ja mängimise vahelise erinevuse puudumine. Pärast montaažiperioodi ei suutnud ma enam pikkade patside ja prillide vahele naaseda (Helen õppis vahepeal informaatikat – toim.). Sister Sessioni tegemine lõi mulle sõbraliku tou, mis lükkas mind tagasi teele, kuhu tunnen, et kuulun. Nii filmi sisu kui ka tegemine õpetasid mulle sama – inimese tugevaim lihas on kirglik süda.”

Suur mõju
Festivali kaks osalist, võitja Camila Harambour ja Allison Lopez käisid filmi esimest korda vaatamas Buenos Airese linastusel. “Väga armas oli filmi suurelt linastumas näha, sest nii oli kogu võistluse tõelist vaibi palju paremini tunda. Muutun seda vaadates iga kord väga emotsionaalseks, nagu oleks seda kõike uuesti läbi elanud,” rääkis Camila. “Isiklikult tundub mulle, et see kujutab naistrikiratturite olukorda praegusel hetkel väga täpselt – kui raske meil on olnud ning kui üksmeelsed ja ühendatud me samal ajal omavahel võime olla.” Nagu võib lugeda ka filmi kommentaaridest netis ja Sister Sessioni teemaliste postituste juures Twitteris ja Facebookis, on filmil Camila arvates tüdrukutele suur mõju olnud. “Olen saanud kirju tüdrukutelt Eestis, kes tahavad pärast meie nägemist Simple Sessionil ka ise sõitma hakata. Film näitab, kui lõbus võib BMX olla, seega kui ma ei oleks juba ise varem rattasõiduga tegelenud, siis hakkaksin selle filmi toimel igal juhul BMXi sõitma!”

Teisi Simple Sessioni ajakirja lugusid saad lugeda SIIT.