Meelis Pai ja tema lähedased elasid üle tõelise šoki, kui ebaõnnestunud soolteoperatsiooni tõttu langes mees koomasse. Täna õhtul räägib Meelis Pai saates "Avameelselt..." kõigest sellest, mis temaga koomas olles toimus.

Kehavälised kogemused, selgeltnägemine, liikumine aegruumis. Nukuteatri direktor Meelis Pai räägib silmiavavast kogemusest 21 päeva kestnud koomaajast. Ärgates teadis mees asju, mida tal oli võimatu teda, kui ta poleks neid isiklikult kuulnud. Ometi lamas ta ju terve aeg teadvusetult voodis. Kuidas on see võimalik? Mida arvavad teadlased?

"Ma liikusin seal tundmatus maailmas. Tahtsin lennata, nii kerge tunne oli! Ja suur rahu oli seal ja täielik vaikus," meenutab Pai oma uskumatuid kogemusi, mis tavamõistuse piiridesse ei mahu. Ärgates teadis Meelis Pai sündmuseid ja fakte, mis olid aset leidnud tema koomas olemise ajal. Kas see kõik on võimalik ja kas inimvõimed on palju laiemad, kui me seda arvame?

Saates saavad sõna ka meditsiinitöötajad, kes näevad oma töös palju seletamatut. "Koomas olnud patsiendid räägivad, et nad väljuvad oma kehast ja näevad ennast ja toas toimuvat ülevalt," räägib meditsiinitöötaja Kristina Kams. Mõni patsient hakkab rääkima keeli, mida ta varem pole osanud, mõni kuuleb kaks tuba kaugemal räägitavat juttu. Mida uskuda ja mida mitte? Üha enam on ka teadlased hakanud uurima teadvuse pikaks ajaks kaotanud inimesi ja selgub, et koomas olnud inimeste läbielatud kogemused on hämmastavalt sarnased.

Meelis Pai abikaasa Kirsti viibis oma mehe kõrval nii palju kui võimalik. “Nii vastuvõetamatu oli mõelda, et ta ei tule sealt välja, ma üritasin koguaeg ainult kaasa aidata sellele, et tule juba!“ meenutab saates raskeid hetki Kirsti Pai.

Kuidas õnnestus Meelis Pail taas teadvusele tulla ja millist jõudu see nõudis, selgub saates. Omapoolse vaate toimunule annab ka psühholoogiaprofessor Talis Bachmann.

Saatejuhid on Elo Mõttus Leppik ja Katrin Tibar.

Vaata treilerit: