Olukorra parandamise on enda missiooniks võtnud Eesti suurim õlletootja A. Le Coq läbi Beer Stari projekti, mille eesmärgiks on edendada õlle korrektset serveerimist Eesti pubides ja kodudes.

Mitmetel pubidel on vastav sertifikaat juba olemas ja õllesõbrad saavad oma õlleteadlikkust kontrollida A. Le Coqi Facebooki lehel olevas nuputamismängus.

Tulles tagasi õlle õige serveerimise juurde: näiteks heleda õlle puhul on Beer Stari õpetuse kohaselt parimaks temperatuuriks 6 kraadi, tumeda puhul pigem 10-16 kraadi. Just nii tulevad maitse ja lõhnanüansid kõige paremini esile - õlu maitseb nii, nagu ta ideaalis maitsema peab.

Kvaliteetse serveerimise programm jälgib lisaks õlle õigele temperatuurile ka kõike vahuga seotut. Keegi ei soovi ju saada poole klaasi suurust kohevat õllemütsi või siis õlut, mis üleüldse ei vahuta ja meenutab välimuselt õunamahla. Vastavalt Beer Stari õpetusele on kõige õigem paari sõrme paksune vahumüts, mis hoiab õlut kiire liisumise eest ja näeb ka niisama ilus välja. Õige vahuga õlu tuleb klaasile siis, kui temperatuur on õige ja õlu kallatakse välja rahulikult klaasi serva pidi.

Viimane oluline moment puudutab õlle klaasi. Heledat õlut võiks serveerida kõrgemas ja kitsamas klaasis või õllekannus. Tumedama õlle jaoks on laiema alusega ülalt kitsenev klaas, mis meenutab pigem konjakiklaasi. Nii saab õlu rohkem õhku ning jooja tajub selgemalt tumeda õlle rikkalikku aroomi.

Beer Stari kvaliteediprogramm on koostatud professionaalse õllesommeljee Kristjan Peäske poolt ja sertifikaadi saavad ainult koolituse ja eksami läbinud pubid-baarid-lokaalid.

Hetkel on koolituse läbinud üle Eesti ligi 50 õlut pakkuvat asutust ja kõigi õllesõprade rõõmuks kasvab see arv jõudsalt. Head õlut!