„Laine oli erakordne inimene,“ lausus Kersna ja rõhutas, et sõna erakordne võib kasutada asjakohaselt ja täie vastutustundega, sest see, kui palju ja mida suutis Laine Eesti inimeste heaks aastakümnete jooksul teha, on hindamatu ja temale ei ole analoogi.

Ehkki Laine oli kolme klassi haridusega, oli ta Kersna sõnul väga tark. „Kui sa temaga rääkisid, said aru, kui palju tarkust on inimeses, kui palju südamesoojust, mõistmist ja terasust,“ kõneles Kersna, kes viimati suhtles Kaika Lainega umbes kuu aega tagasi telefoni teel. „Mõtteterasust oli tal kuni päris viimase otsani. Ta oli vestluses selge jutuga, kuigi elu lõpupäevadel vajus tervis ära.“

Esimene kohtumine juba poisikesena

„Need tunnid ja hetked, mis mul õnnestus temaga veeta, olid väga väärtuslikud,“ sõnas saatejuht. Kuid see polnud mingi konkreetne asi, mida Lainelt õppida sai.

Ta võrdles Lainet vanade Buda munkadega, kes annavad oma õpetust edasi mitte sõnade ja jutuga, vaid oma kohalolekuga. „Kui istusid temaga ühes ruumis, siis tundsid, kuidas energeetiliselt tuleb sinusse temalt mingisugune teadmine ja tarkus,“ kirjeldas Kersna.

Kõige selle juures oli Laine aga väga lihtne ja hea huumorimeelega.

Laine armastas talle väga tihti rääkida nende esimesest kohtumisest, kui Laine oli postiljon ja vedas posti ja koolimaja juures olnud väike poiss, kes oligi Vahur Kersna, hüppas postivedamise reele ja sõitis sellega kaasa kuni raudteeni, tuli siis maha, tänas ja jooksis koju tagasi.

„Seda oli mitu korda juhtunud,“ kõneles Kersna. „Mina ei mäleta, et see nii oleks olnud, aga Laine rääkis seda mulle kordi ja kordi. Nüüd ma juba usun, et see oli kindlasti niimoodi. See näitab, milline on sõna ja mõtte jõud ja usk.“

Sügavalt usklik nõid

Kersna sõnul oli Laine väga sügavalt usklik. „Ta uskus jumala võimu ja tahet ja ravis inimesi läbi selle, ta oli veendunud, et ta on jumala vahendaja. Kui talle otsa vaadata ja tema pilku jälgida, siis võinuks arvata, et seal oli pigem vanapagan, sest tema pilk oli läbitungiv ja tundus olevat teisest maailmast. Ta luges oma pilguga inimest nagu avatud raamatut.“

Telemees avaldas heameelt, et tal sügisel õnnestus ära teha „Pingi“ saade Lainega. (ETV saade sarjast "Iga pink räägib loo".) „Mul on hea meel, et sellesse maailma jääb järele mingisugunegi märk temast, et me jõudsime teda kuidagi Eesti rahva poolt tänada.“ Vaatamata sellele, et Laine ravis terveks isegi president Arnold Rüütli, ei saanud ta mingeid aumärke, medaleid või ordeneid. Vaid postiljonitöö eest ühe aukirja kunagi kohalikult Võru postiülemalt.

„Aga see, kui palju inimesi ta on terveks teinud, andnud neile päevi ja aastaid ja õnne, seda ei jõua keegi kokku lugeda, rääkimata sellest, kui palju lapsi on tänu temale ilma sündinud,“ ütles Kersna.

Kersna usub, et Laine tunneb ennast nüüd hästi ja saab vääriliselt puhata. „Laine peale mõeldes ma olen aru saanud, et liiga kauaks siia maailma jäämisel ei ole ka mõtet, kui sinu tööd ja tegemised on tehtud, siis on aeg minna järgmisele ringile. Selles mõttes ma ei ole üldse kurb,“ lausus Kersna, kes usub, et Laine on nüüd kindlasti paremas paigas.

Kersna sõnul jäi eile õhtul maailm väga suure osa Eesti jaoks korraks seisma ja järgmise laupäeva keskpäeval, kui Lüllemäe kiriku kellad helisevad, on paljudel põhjust hetkeks pea langetada.