Vanemuse kontserdimajas ja Estonia kontserdisaalis toimuvad esiettekanded on katse elustada nii allilma valitseja, Kristus, Saulus kui ka paljud teised piiblikangelased. „Itaalia barokkmuusika igipõline teema on võitlus paradiisi pääsemise eest ja kabuhirmust põrgu ees,” kommenteeris Andres Mustonen. „Inimesed võtsid neid teemasid väga tõsiselt ning see kajastus nii igapäevaelus kui ka muusikas,” ütles Mustonen.

Lavastaja, sakslase Georg Rooteringi sõnul on nendesse teosesse sisse toodud dialooge inimese, saatana ja jumala võitlusest hinge eest. „Kuigi lavastus on minimalistlik show mõttes, on seal palju muusikalist draamat,” sõnas Georg Rootering. „Samas, tuuakse sisse visuaalselt kõnekas Amori kauplemine surnud neitsite hinge eest, milleks kasutatakse nukkude keelt.”

Lavastus „Paradiis ja põrgu” on kuueosaline ning ettekandele tulevad itaalia baroki tähtede teosed, k.a Claudio Monteverdi „Il ballo delle ingrate” ehk „Tänamatute daamide ball”.

Laval on Hortus Musicus ning lisaks Hortuse vokaalsolistidele Anto Õnnisele, Tõnis Kaumannile ja Riho Ridbeckile külalistena metsosopran Teele Jõks, sopran Kädy Plaas ja bass-bariton Pavlo Balakin Rahvusooper Estoniast.

Ooper ja oratoorium sündisid neli sajandit tagasi Itaalias. Õukondades etendatud muusikalistest stseenidest, milles kasutati tantsu ja pantomiimi, uhkeid kostüüme ja dekoratsioone ning keerulist lavatehnikat, oli mõni samm tervikliku lugu jutustava muusikalise etenduseni. See oli võimalus heliloojatele demonstreerida muusikas oma meisterlikkust ja kõige julgemaid fantaasiaid. See on kirev ja emotsionaalne muusika, mis kirjeldab inimeksistentsi tema äärmuslikus mitmekesisuses: õndsast, taevalikust armastusest südantlõhestava tragöödiani.