Aurora selles Portugalist pärinevad žanris kanda kinnitanud, sammudes kuulsate kaasmaalaste, selliste fadista’de nagu Mariza ja Ana Moura jälgedes. Fado alaliike on teada üle kahekümne, Claudia laulab fado canção’d, mida peetakse helikeele poolest kaasaegsemaks ja uuenduslikumaks kui n-ö klassikalist fado’t. Tema debüütalbum „Silêncio” anti välja 2011. aastal Suurbritannias. Lühikese aja jooksul on Aurora andnud arvukalt kontserte Euroopas ja mitmes Aasia riigis.

Kuidas sulle Eesti siiani meeldib?
Väga, Tallinn võlus meid kõiki. Ma loodan, et publik naudib meie kontserti.

Mis sind inspireerib?
Ma arvan, et elu ja erinevad kogemused. Ja muidugi teiste artistide muusika kuulamine. Mulle on alati kirjutamine ja sõnad meeldinud, ma hakkasin luulet kirjutama 15-aastasena, nii et ka see inspireerib mind.

Millist muusikat sa kuulad?
Väga palju ja väga erinevat. Mind on mõjutanud väga erinev muusika. Ma hakkasin väiksena rocki kuulama, bluusi ja päris rocki nagu Led Zeppelin ja Bob Dylan. Mind on mõjutanud ka Brasiilia muusika nagu MPB, bossanova ja samba. Ja siis maailma muusika üldiselt, näiteks Kuuba ja Aafrika muusika. Ja loomulikult ka fado ja Portugali muusika, aga need tulid natukene hiljem. Võibolla minu kahekümnendates, kui ma kolisin Inglismaale, hakkasin ma palju fadot kuulama. Aga see oli algusest peale minus olemas, see on mu geenides.

Sa kasvasid üles koos rockiga. Kas sa kuulad endiselt rocki või on see minevikku jäänud?
Ma kuulan endiselt rocki, aga mitte nii palju kui varem. Nagu ma ütlesin, siis ma kuulan väga palju erinevat muusikat. Ma võin ühe päeva jooksul kuulata väga erinevaid artiste, näiteks kuulan hommikul ärgates Chopini, siis rocki ja siis jälle klassikalist muusikat, kõik oleneb tujust.

Sa olid Inglismaale kolides väga noor, kuidas see sind mõjutas?
See oli imeline, sest Inglismaal olid mul võimalused, mida Portugalis ei olnud. Ma sain olla loominguline ja avastada kunsti ning muusikat. Kohe kui ma Inglismaale kolisin, hakkasin laulma, sel ajal laulsin bossanovat. Ja lisaks tuli võimalus fadot laulda. Portugalis elades ma ei kuulanud fadot, aga Inglismaal hakkasin kuulama. Ma arvan, et see on sellepärast, et kui sa elad oma koduriigis, siis sa tahad avastada uusi asju, aga kui sa kolid välismaale, siis sa igatsed oma juuri ja tahad neid uurida.

Aga kas oli ka probleeme?
Ei olnud, mul oli väga palju toetust. See oli õppimise protsess, aga publik toetas mind ja inimesed olid alati väga lahked. Tänu Inglismaale kolimisele teen ma praegu seda, mida teen.

Kuidas sa vabal ajal lõõgastud?
Mulle meeldib väga lugeda, filme vaadata, tantsida ja süüa teha.

Millised filmid sulle meeldivad?
Mulle meeldib maailma kino. Aga praegu vaatan ma sarja „Troonide mäng“, ma olen sellest täiesti sõltuvuses.

Ja millised toidud?
Igasugused tegelikult. Mulle meeldib kooke ja torte küpsetada. Ja mulle meeldib palju rohelist süüa – salateid koos hea lihaga, palju oliiviõli ja küüslauku, aga naturaalne ja lihtne, mitte väga rasvane toit.

Nimeta kolm asja, mida sinu kohta ei teata.
Ma armastan väga astroloogiat, mulle meeldib koskedes ujuda rohkem kui meres ja ma unistan sellest, et mul oleks kunagi Portugalis väike maakodu.

Kas sa oled oma loomult katsetaja ja avastaja?
Jah, eriti mis puudutab muusikat ja fadot. Ma olen alati olnud suur seikleja. Ma kolisin üsna noorelt kodust ära välismaale, et oma unistust taga ajada. Ma ei laula traditsioonilist fadot, mulle meeldib muusikasse erinevaid nüansse tuua. Ma kirjutan ja laulan seda, mida ma tunnen, muretsemata sellepärast, et ma ei laula klassikalist fadot. Ja ma tunnen ennast hästi ja kindlalt, kuna tagasiside minu muusikale on olnud väga positiivne. Nii et ma jätkan selle tegemist, mis mulle meeldib.

Kui sa saaksid üksikule saarele ühe asja kaasa võtta, mis see oleks?
Plaadimängija ja palju CD-sid. Ma vajan muusikat. Ma tunnen ennast väga veidralt ja halvasti, kui ma veedan kasvõi ühe päeva muusikat kuulamata.

Küsis: Maarja Hindoalla

Vaata pilte kontserdilt: