Kõige selle alustuseks tuleb tahta! Tuleb unistada ja loota, et kunagi saabub see päev, mil ka sinu unistused täituvad. Igal inimesel on sügaval sisimas sadu unistusi, mõned väiksemad, mõned suuremad, tuleb vaid need õigeimad üles leida. Minu jaoks tundus õigeim unistus aidata nõrgemaid, neid, kes endale ise abi küsida ei saa. Kui sattusin ENTRUMisse (ENTRUM on koolitussündmuste sari, mis koosneb sessioonidest, esseekonkursist ja noorte ettevõtlikkusideede konkursist „Olen ettevõtlik!“ -toim.) valisingi just selle teema — koerte varjupaiga aitamine. Peagi leidsin ka parima tiimi, kellega midagi teostada. Koos mõtlesime välja ka täpsema idee — korraldada kontsert ’’Ulatame käe läbi meloodia’’, mille tulu läheb Pärnu loomade varjupaiga koertemaja ehitamiseks.

Alguses tuleb ka julgeda! Tuleb ületada oma hirmud ja minna elule vastu. Julge pealehakkamine on pool võitu. Inimesed kardavad neid seiku ja olukordi, kus nad veel kunagi ise olnud ei ole. Hirmutavana tunduvad teiste ebaõnnestumised. Kuid ebaõnnestumistest õpitakse, mis ei tapa teeb tugevaks. Algul ENTRUMisse minnes kartsin ka mina. Peamiselt kartsin uute ja võõraste inimestega suhtlemist. Kartsin, et äkki ma ei ole teiste kõrval piisavalt julge, kartsin ebaõnnestuda. Kuid kui toimus juba teine sessioon, sain ma aru, et need hirmud olid täiesti mõttetud ja need inimesed, kellega tutvusin, olid ülilahedad ja sõbralikud!

Järgmiseks peab uskuma endasse, ilma eneseusuta ei saavuta midagi. Iga inimene peab endast lugu pidama, ei tohi ennast alavääristada teiste kõrval. Iga inimene on erinev. Igal inimesel on mõni kiiks või veidrus.

Peale kõike seda tuleb hakata tegutsema! Ei tohi ootama jääda, et keegi teine sinu eest midagi ära teeks. Nii oli ka minul, kui tuli aeg, mil pidime hakkama tegutsema väljaspool Pärnu Kontserdimaja. Pidime tiimikaaslase Gerdaga minema sponsoreid otsima. Esimese sponsori ukse taga oli ikka päris jube olla, sponsorluse küsimine näost-näkku tundus väga hirmutav. Kui ületasime ennast ja läksime sisse, rääkisime oma projektist ning küsisime sponsorlust, saime eitava vastuse. See ei olnud üldse nii hirmus, kui algul tundus. Närveerimine oli läinud ja tahtsime juba minna teistesse firmadesse, et saada ka mõni jaatav vastus. Nii juhtuski, saime paarist firmast sponsorlust. Me ületasime ennast ja hakkasime tööle.

Kui oled täitnud oma unistuse ja enda hirmudest võitu saanud, tuleb ka enda tegude eest vastutus võtta. Kõige sellega, mis sa teinud oled, võivad kaasneda ka halvad mõjud. Tuleb vaadelda enda tehtut ka teistest vaatenurkadest, kas sellel võivad olla kellegile halvad tagajärjed.

Kokkuvõtteks on oluline elada ’Juhin oma elu ise’’ põhimõtte järgi. Kui oled juba vana, jõuetu ja ei ole enda unistusi täitnud, siis mõtled, kui palju sa tegelikult oleksid suutnud oma nooruspõlves teha ja oma eluga korda saata. Kõik on kinni ainult viitsimise ja julguse taga. Mina ning kindlasti ka teised ENTRUMi noored on saanud sealt endale väga palju uusi sõpru, tutvusi ja kogemusi. Kindlasti on nad ka palju ettevõtlikumad, nad julgevad vastu võtta uusi väljakutseid ja ei karda enam neid tühiseid asju. Endasse peab uskuma ja enda elu ise juhtima, mitte lasta elul sind juhtida!

Käesolev artikkel pälvis 2. koha ENTRUMi ja Noorte hääle esseekonkursil "Juhin oma elu ise!".