Keskkonnavahetus ja uued inimesed ning kultuur tunduvad noore jaoks huvitavad. Kuna mina lõpetasin sellel aastal 11. klassi, siis on veel jäänud aasta, et jõuda oma lõpliku otsuseni. Olen oma peas läbi käinud erinevaid variante ning välismaal õppimine tundub aina huvitavam ja väljakutsuvam.

See annaks lisaks headele õppimisvõimalustele võimaluse avastada iseennast, saada iseseisvamaks ning täiendada kogemustepagasit. Muidugi on kõigel omad plussid ja miinused ning seetõttu tuleb korralikult läbi mõelda oma soovid. Ikka hiilivad minu mõtetesse kartused, et kas ma ikka saan hakkama ning kuidas mõjub mulle keskkonnavahetus ja hoopis teine kultuur. Samas olen väga seiklushimuline.

Eesti ülikoolis saab õppida emakeeles ning kodule lähemal. Eesti ülikoolide plussiks ongi see, et kodu on lähedal, inimesed ümberringi on tuttavad ning alati on keegi, kellelt abi küsida. Kahjuks on õpitavate erialade valik üpriski väike. Lisaks sellele tundub kodumaal õppimine pisut igavana, samas kindlasti on palju lihtsam hakkama saada.

Kindla eriala kasuks otsustamine tundub hetkel minu jaoks raske. Olen nii mitmekülgne inimene ja tegelen väga paljude asjadega, et raske on valida midagi, mis meeldiks ja millega hakkama saaksin ning mis oleks ka tulevikus tasuv. Teadupoolest ei soovi ju keegi elada peost suhu. Kuna olen pigem loov inimene ning tegelen muusika ja kunstiga ning mind huvitab ka väga majandus ning ettevõtlus, siis hetkel ongi mõtetes selline eriala nagu turundus. Mul on ka tuttavaid, kes õpivad välismaal, näiteks Hollandis, ning nad on seal õppimisega väga rahul. Ainsaks miinuseks tuuaksegi seda, et kodu külastamine on üpriski kulukas. Õpikeskkonna ja erialaga on nad väga rahul. See kõik kisubki mind aina rohkem välismaa poole.

Mul on väga vedanud, et mul on vanemad, kes toetavad mind ükskõik, mida ma ka ei otsustaks. Olen alati saanud võimaluse tegeleda oma hobidega ning ülikooli koha pealt on jäetud mulle vabad käed. Meie peres on haridus väga hinnatud ning olen kasvanud sellises vaimus, et alati on, kuhu edasi pürgida ning see on teinud mind sihikindlaks. Alustuseks on vaja lõpetada gümnaasium, et rajada vundament oma tulevikule ning nüüd on ka aeg hakata tegema kindlaid otsuseid, et jõuda sammukese haaval lähemale oma unistustele. Olgu mu edasiseks valikuks siis õppimine Eestis või välismaal. Peamine on see, et kui endal on soov õppida, siis on võimalik õppida igal pool.