***

Samal ajal, kui Ilvese abikaasa hoolitses kahe väikese lapse eest kodus, kutsusid sõbrad ja korporatsioonikaaslased Evelini 1. mail Tartusse peole. Toomas Hendrik Ilves oli samal õhtul ülikoolilinnas Eesti Üliõpilaste Seltsi korraldatud üritusel. Sellesse meesteseltsi kuulub lisaks presidendile palju Eesti avalikkuses tuntud nimekaid härrasid nagu Jaan Manitski, Erik Niiles Kross, Mart Laar, Tõnis Lukas jpt. Evelin külastas samal õhtul naiskorporatsiooni Filiae Patriae õdesid ja ostis peo tarvis isegi vahva valge kleidi. Kuigi Evelin on Toomas Hendrik Ilvesega kohtumisest rääkinud biokeemia ja luule nurga alt, mäletab ajakirjanik Inno Tähismaa toda kauget õhtut pisut teisti. Filiae Patriae naiskorporatsiooni liikmed külastasid traditsiooniliselt Eesti Üliõpilaste Seltsi (EÜS). Samasse seltsi kuulub ka Evelini kunagine peigmees Kaarel Tarand ning tolle vend Indrek Tarand. “Nad jäid seal tantsu keerutama,” mäletab Tähismaa, kes on samuti EÜSi liige ning oli samal õhtul Tartus ülikooliaegsete sõprade ja korbikaaslastega pidutsemas. “Ma mäletan seda õhtut, aga olin ise parajalt jokkis, nii et detaile ma lihtsalt ei mäleta. Ma usun, et Toomas Hendrik Ilves oli ka jokkis, ta jõi siis veel päris kõvasti,” selgitab Tähismaa, kellele pakub Evelini jutt biokeemiast pisut nalja. Tema sõnul toimus see n-ö armumine ikka väikese veini ja viina abil. Miks muidu küsis Toomas Hendrik ühel hetkel Evelinilt, mis on viina valem. Arstiteaduskonnas biokeemiat õppinud tubli Evelin teadis muidugi vastust. “Niipalju kui ma tollest volbriõhtust mäletan, oli see kusagil Tartu linna peal, kui keegi näitas, et näe, Toomas Hendrik Ilves on koos oma uue pruudiga. Ma ei osanud siis veel midagi sellest välja lugeda. Toomas Hendrik oli kena mees ja hea jutuga, selline välismaa mees – see oli loomulik, et naised talle külge lõid. Evelin oli siis veel tundmatu nimi, nii et teda ma ei teadnud,” räägib Tähismaa ja lisab, et volbriöö on Tartu Ülikooli korbielus selline lõbus pidu kord aastas, kus käiakse mööda teisi organisatsioone ja sõlmitakse tutvusi. Toomas Hendrik Ilves ja toonane Evelin Int-Lambot käisid vaid paar tundi pärast kohtumist Tartu linna peal käsikäes. Ühe anonüümse allika sõnul polevat Evelin olnud kaugeltki Toomas Hendrik Ilvese esimene abieluväline silmarõõm. “Teda on ikka pidevalt peohoos võõraid naisi katsumas nähtud,” ütleb telemaastikul tuntud, kuid anonüümsust palunud allikas. Kuigi hiljutine viie ajakirjaniku koostöös valminud raamat Toomas Hendrik Ilvese elust märgib, et tema suhe Eveliniga arenes tormiliselt ning kuulujuttude vältimiseks tunnistas mees armuloo oma abikaasa Merry Bullockile kiiresti üles, polnud tegelikkus kaugeltki nii roosiline.

Raamatus märgitakse, et Toomas Hendrik Ilves ja Merry Bullock lepivad kokku, et nad näitavad end avalikkuses jätkuvalt koos abielupaarina ning vastutasuks kannab välisminister Bullocki ja nende laste elamiskulud ning naine läheb isegi koos abikaasaga 1998. aasta 24. veebruaril presidendi vastuvõtule. Ilvesele lähedalseisva allika sõnul ei olnud mehe abikaasa Merry Bullock kaugeltki aga nii leplik, kui too raamat teda kirjeldab, ning naine andis endast kõik, et oma abielu päästa. Teiseks polevat Ilves afäärist abikaasale rääkinud mitte ise, vaid see jõudis tihti Ameerikas resideeruva Bullockini sõprade kaudu, mille järel naine Eestisse korda majja lööma tuli. Telemaastikul töötaval allikal on meeles mõned detailsemad momendid ajast, mil Evelini ja Toomas Hendriku suhe oli veel algstaadiumis. “Merry käis Ilvesega nagu turvamees igal pool kaasas,” ütleb anonüümsust palunud mees. Talle meenub seik, kus Ilves oli palutud Kanal 2 stuudiosse, kus salvestati parasjagu Euroopa Liidu teemalist saadet. “See leidis aset tollase Kanal 2 kontori fuajees,” ütleb tuntud usaldusväärne allikas. “Saate nimi ei tule mulle enam meelde.” Ta täpsustab, et Merry Bullock istus kogu salvestamise aja Kanal 2 fuajees otse kaamerate taga. “Merry Bullockil oli täiesti liikumatu nägu, mille peale keegi pärast märkis, et naine hoiab kõikidel mehe käikudel meeleheitlikult silma peal.” Bullock hoolitses selle eest, et abikaasa pärast telemajast lahkumist nende ühisesse Vene tänava kodusse läks ega põiganud vahepeal läbi Evelini Lai tänav 45 asunud vanalinnakorterist, mis jäi Ilveste kodust kiviviske kaugusele. “Kanal 2 asus tollal Koidula tänaval ja aeg oli hiline, umbes 10 paiku õhtul, ja just seepärast oli Bullock seal, et mees koju viia ja ka selleks, et veenduda, et tal üldse on mingi salvestus, mitte aga midagi muud.”

Mõned vanalinnas elavad inimesed mäletavad, kuidas Toomas Hendrik Ilves tegi Oleviste kiriku juures tihti närviliselt mobiilikõnesid. Nad võivad ainult oletada, et need olid kõned Evelinile, kelle toonane korter asus sealsamas kiriku kõrval. Ilvesest kolm aastat vanemal Merry Bullockil ei olnud mingit plaani oma seaduslikku meest ja armastatud laste isa armukesele kergekäeliselt üle anda, kuid Evelin sihikindla naisena ei loobunud oma plaanist samuti. Televisioonimaastikul tuntud härra lisab, et võõraid naisi on Toomas Hendrik Ilves alati armastanud, vaadates neid mitte ainult Merry Bullocki kõrvalt, vaid väidetavalt on ta sama liini jätkanud ka Eveliniga abielus olles. “Naisi katsus ja patsutas Toomas Hendrik Ilves Strasbourgis ka 2006. aasta kevadel ühel Eesti eurosaadikute õdusal traditsioonilisel linnaõhtusöögil, kus oli palju noorukesi naiskaastöötajaid. Seal ütles mulle üks kolmekümnendates tibi, et nii ta ju lööbki pidevalt noortele naistele külge, patsutades neid ja näpistades tagumikust. Ja lisas, et ainult Evelin oli nii loll ja auahne, et seda meest tõsiselt võttis. Et tema meelest kasutas Evelin momentaanselt Toomase naisepatsutamise endale sobivas suunas ära. Muide, ka sealt koosviibimiselt lahkus Toomas Hendrik kaelakuti koos ühe noore naistöötajaga, olles üsna purjus.”

Paari Eesti Päevalehe allika sõnul tegi Evelin endast kõik, et välisministrit nende suhte alguses võluda ning too oma abikaasa ja laste juurest ära meelitada. Kui mina verinoore ajakirjandustudengina Eesti Päevalehes 2002. aastal praktikal olin, oli Evelin samast lehest aasta varem lahkunud. Armulugu välisministriga oli toimetuses aga endiselt kuum sõna. Mõnede naisajakirjanike sõnul oli Evelin investeerinud isegi kallisse aluspesusse, millega ta 14 aastat vanemat Toomas Hendrikut võrgutada püüdis. Kuigi Toomas Hendrik Ilves olevat paaril korral Merry Bullocki nõudmisel lõpetanud Eveliniga salajased kohtumised, ei andnud Evelin armukesena alla ning pani oma sõna maksma. Merry Bullockit olla isegi paaril korral Evelini vanalinnakorteri ümbruses luuramas nähtud, kuid Evelini ei hirmutanud ka see.

Toomas Hendrik Ilvese päris endale saamiseks kulus Evelinil aga veel palju närvesöövaid aastaid. Tema ihaldatud pulmad said teoks alles seitse aastat pärast saatuslikku volbriööd Tartus. Siis sai toonane välisminister Ilves lõpuks Ameerikast kauaoodatud dokumendi, mille alusel oli tema esimene, 23 aastat kestnud abielu Merry Bullockiga lõppenud. Seitsmeaastase keerulise ja närvesööva afääri kohta andis Evelin Ilves Õhtulehele, pärast Ilvese lahutust aastal 2004, napisõnalise kommentaari: “See on nüüd õnneks möödas!”

***