Kohtu-uurijad on tuvastanud ühe röövis kahtlustatava rumeenlase Radu Dogaru ema, Bulgaaria naise Olga Dogaru ahjust analüüsimiseks võetud tuhast lõuendi, värvi ja naelte jäänuseid, teatab The Independent.

Tuhk võeti uurimise alla pärast seda, kui naine end eelmisel nädalal ise üles andis ning väitis, et põletas maalid isiklikult oma ahjus ära, et oma poja kuritöö asitõendid hävitada.

Rumeenia rahvuslikus ajaloomuuseumis teostatud analüüs näitas, et tuhast leitud materjalid olid sellised, mis on kasutusel maalide puhul, kuid sealsed spetsialistid ei olnud valmis kinnitama, et tegemist on varastatud tööde jäänustega. "Las see otsus jääb õigusorganite teha," kinnitas muuseumi esindaja. Küll aga ütles ta, et kui tegemist on röövitud tööde jäänustega, oli põletamise näol tegemist inimsusevastase kuriteoga.

Muuseum on tuhka uurinud alates märtsist ning annavad nüüd oma järeldused kohtule üle.

Interpoli varastatud kunstiteoste registrisse kantud ning seetõttu praktiliselt müüdamatu seitsme teose koguväärtuseks on hinnatud 100-200 miljonit eurot.

Viimase kümnendi ulatuslikum Hollandis toimepandud kunstirööv leidis aset päise päeva ajal, hoolimata kõrgtehnoloogilistest turvaanduritest ja politsei ülikiirest reageerimisest. Jaanuaris arreteeriti varguses kahtlustatavana kolm rumeenlast.