"Viljandi pärimusmuusika festival on muutunud sündmuseks, mille järgi mõõdame oma aastat. Kui folk on käes, ongi üks aasta jälle möödas," on öeldnud president Ilves.

President Ilves meenutas, et ka Viljandi, kus kaks riigipead täna kohtusid, on osa ajaloolisest Liivimaast, mis on sajandeid ühendanud Eestit ja Lätit, eestlasi ja lätlasi. Läti presidendi tulek Viljandi folgile ning ajaloolise albumi kinkimine eestlastele on aga üks näide kahe naabermaa lähedastest ja lausa isiklikest suhetest, kirjutab Vabariigi Presidendi Kantselei.

Folgi avamispeol esines rändteater Vaba Vanker, kes lõi lavale erinevaid pühasid ja traditsioonilisi rituaale tutvustavaid pilte oma selle aastasest etendusest "Teekond". Üles astusid muusikud nii meilt kui mujalt.

Nagu viimased 20 aastat, täitub 25. - 28. juulini Viljandi linn rahumeelsete ja folgiliste inimestega. Seekordne festival saab olema segu muusikast ja tantsust, mis võib olla vaikne ja habras, aga ka müristav ja möllav. Selle aastaseks festivali loosungiks on "Püha müristus". Viljandis vihma ei kardeta ning hea tujuga avati kõikidele folgilistele linnaväravad.