Antud artikkel avaldati esmakordselt 2014. aasta augustikuus.

Üksildane august

Pojad William ja Harry olid Balmoralis isa juures puhkust veetmas ja printsess oli läinud kaks kuud tagasi lahku südamekirurg Hasnat Khanist, kellega tal oli olnud kahe aasta pikkune suhe. Diana lootis mehega abielluda.

Teine põhjus, miks Diana otsustas võtta vastu Al Fayedide kutse, peitus sügavas valus, mille oli taas põhjustanud prints Charles. Mees kavandas oma armukesele, Camilla Parker Bowlesile sünnipäevapidu mõisas, kus olid Diana ja prints Charles kunagi oma ühist elu alustanud. See oli Dianale ränk hoop, ta helistas sageli sõpradele ja nuttis.

Diana viimase õhtu kaos oli üha enam tema stiil alates lahutusest, mis oli ta muutnud kaitstud kuninglikust printsessist vabalt liikuvaks maailmakuulsuseks. Tõsiasi, et ta kolistas augusti lõpul mööda Pariisi koos juhusliku playboyga nagu Dodi, tõestab seda. Isegi Briti suursaadik ei teadnud, et ta on Pariisis. Samuti ei teadnud seda Prantsuse võimukandjad.

Vale valik?

Miks valis printsess endale üldse sellise kaaslase? Dodi Al Fayed oli perfektne torge nii prints Charlesile kui ka Hasnat Khanile. Dodi aitas leevendada armuvalu ja pakkus oivalise võimaluse jõuda ajalehtede esikaantele Camilla Parker Bowelsi sünnipäeva ajal.

Lisaks uskus Diana, et Al Fayedid pakuvad talle kaitset. Ometi näib, et ta suri, kuna Al Fayedi impeeriumi mehed ei kandnud tema eest hoolt: ei Dodi, kelle plaanid elus kui ka sel saatuslikult õhtul olid sama kaootilised nagu ta isegi, ega ka tema isa, kes kiitis heaks poja jabura mõtte lasta end professionaalse autojuhi asemel sõidutada Ritzi turvameeste pealikul Henri Paulil, samuti mitte Henri Paul ise, kelle vere alkoholitase ületas lubatu kolm korda.

See artikkel toob lugejani printsess Diana viimased tunnid enne surma. Just täna möödub printsess Diana surmast 17 aastat.

Pariis, 31. august 1997. Autos, mis kakskümmend kolm minutit pärast keskööd Alma silla tunnelisse kihutas, oli printsess Diana selgelt pahas tujus. See paistis välja vaevatud olekust, mille püüdis kinni turvakaamera, kui naine kiirelt Ritzi tagumise väljapääsu pöörduksest Camboni tänavale kiirustas. Arthur Edwards, kuninglike fotograafide vanem, tundis seda ilmet hästi. Sellele mõtlemine häirib teda siiani.

Kell 19.00 õhtul. Diana ja Dodi lahkuvad Ritzist ja suunduvad kõmufotograafide parves Dodi korterisse Arsene-Houssaye`i  tänavas. Printsess on fotograafide hõikumise ja trügimise pärast endast väljas.

Kell 21.35 Diana ja Dodi väljuvad Arsene-Houssaye`i korterist rüselevasse rahvahulka, et minna välja õhtustama. Kuigi paar oleks võinud lasta endale toitu serveerida korteris ja veeta vaikse õhtu koos, asuvad nad ajakirjanike kihava konvoi ees teele mööda Champs-Elysees`d. Ihukaitsjad neile järgnevas autos on maruvihased - mitte jälitavate ajakirjanike, vaid omaenda hoolealuste peale. Nad on palgatud Dodi ja Dianat kaitsma, kuid neil pole kõige vähematki aimu, kuhu paar suundub. Dodi käsib juhil suunduda Benoit` poole, šikki bistroosse Pompidou keskuse lähistel. Taga ajavad mootorrattad ja rollerid kleepuvad pealtnägija sõnul Mercedese külge nagu tõelised põrgulised. Diana on nende järjekindlusega harjunud, aga Dodi satub sellest paanikasse. Meest ajab tõeliselt vihaseks see, et fotograafid lähenevad talle igast küljest, mitte ainult tagant. Lõpuks otsustab Dodi, et nad einestavad mujal.

Kell 21.45 Dodi käsib talle omase kärsitusega autojuhil Ritzi tagasi sõita: nad einestavad hoopis seal. See on Ritzi restorani L`Espadron administraatori jaoks halb uudis. Restoran on rahvast täis ja selle viieteistkümne minuti jooksul, mis Dodi talle andis, on laua korraldamine täielik painaja. Omaniku poega ja Walesi printsessi ähvardab oht, et neil pole kusagil istuda!

Kell 21. 53 Diana astub Dodi saatel hotelli. Paar ei välju autost mitte Camboni tänava poolse, enam diskreetsust pakkuva tagaukse juures, vaid vältimatult avaliku peaukse ees. Selle õhtu turvaülem Francios Tendil on fotograafide kogunemisest sellises ärevuses, et kutsub välja Ritzi turvapealiku Henri Pauli. Samal ajal ilmuvad eikusagilt kaks piltnikku ja kiusavad Dianat. Koos Tendiliga kaotab kannatuse ka Dodi, kes sõimab läbi turvamehe Kez Wingfieldi, kuna too polnud ees läinud ja tänavaid tühjendanud - võimatu ettevõtmine ühele ihukaitsjale, kelle jaoks on terve õhtu olnud etteaimamatu võluretk. Rutuga kaetud lauda istudes kaotab lõpuks ka Diana enesevalitsuse. Nagu restoranis viibijad hiljem meenutavad - see on südantlõhestavamaid vaatepilte Diana viimastest tundidest. L`Espadroni restorani klientide vaateväljas istub vaikselt nuuksuv naine.

Kell 22.10 Õhtusöögi ära tellinud, ei jää paar seda ootama. Nad taanduvad ebamugavate pilkude eest ja paluvad saata road keiserlikku sviiti, mille olid vabastanud alles kolme tunni eest. Õhtustamise ajal ootavad kaks ihukaitsjat neid hotelli baaris, kus nendega ühineb Henri Paul. Paul kallab kõrist alla kaks kollast jooki, mida ihukaitsjad peavad ananassimahlaks, aga mis hiljem identifitseeritakse kui alkohoolne aperitiiv Ricard. Lisaks on Paul manustanud ravimeid -
Prozac ja Tiapride, mida ei tohi koos alkoholiga tarbida.

Väljas on hotelli peauks piiramisrõngasse sattunud. Kõmureporterite armeega on ühinenud sajad fännid, kelle on jalule ajanud telereportaažid Diana viibimisest Ritzis. Iga kord kui mõni blondiin uksest väljus, tõuseb läbilõikav rõõmuhüüd nagu staaride ilmudes punasele vaibale.

Neliteist minutit pärast südaööd. Diana ja Dodi otsustavad Ritzist lahkuda. Seljas laitmatu jakk, jalas suvised poolpikad valged püksid ja kõrge kontsaga Versace kingad, ruttab Diana mööda Ritzi butiikidega ääristatud koridori. Ta liigub ihukaitsejatega läbi suure salongi, mis viib šikki Hemingway baari ja elegantsesse ööelu paika, mil nimeks Ritz Club. Hotelli tagaukse juures Camboni tänaval, kuhu parklatöötaja on toonud Henri Pauli musta Mercedese, ootab Dianat ja Dodi Henri Paul, kelle ülesandeks on printsess läbi kuulsuse "äikesetormi" minema sõidutada.

Kogunevate mootorrataste madal sumin paljastab, et kõmupiltnikud on märganud suitsukatet tagaukse juures.

Kell 00. 20 Henri Paul rooli taga, hakkab Mercedes kõnnitee äärekivi juurest liikuma, sabas fuuriatest fotograafid. 

Millest mõtleb Diana nendel minutitel, kui Henri Paul, sabas kõmupiltnikud, 110 km tunnis saatusliku Alma tunneli poole kihutab? Kas Diana mõtleb oma poegadele, kes on uinunud ühes Šotimaa lossis? Kas sumedas Pariisi öös auto tagaistmel istudes igatseb ta kordki Inglismaa jahedat vihma? Kolm minutit hiljem kaotab auto juhitavuse ja põrkub vastu Alma tunneli seina.   undefined