Uhketesse tualettidesse riietatud külalised sõidutati Estonia ette treppi peenete ajaloohõnguliste hobukalessidega, mis reisijad nurga taga asuvast Rävala pst. äärsest pargist peale võtsid.

Lisaks Eesti muusika- ja teatrirahvale saabusid suursündmusele paljud avaliku elu ja riigitegelased. Loomulikult juhatati viimastena nüüd saja aastasesse Estoniasse sisse president ja Estonia patroon Toomas Hendrik Ilves koos esileedi Evelin Ilvesega. Ka tuli kohale Soome Vabariigi presidnet Tarja Halonen koos abikaasaga.

Tsiteerides peo peremehe, Estonia teatrijuhi Aivar Mäe vahetult enne uste avamist korraldusmeeskonnale öeldud viimaseid sõnu, on oodata "meie pidu, lihtsat Eesti pidu"!

Gaalaõhtu muusikanumbrid vahelduvad tantsudega, paljude teiste hulgas esinevad kutselise teatri asutajad Paul Pinna ja Theodor Altermann. Awamise peo lavastaja on Aarne Mikk, dirigendid Vello Pähn ja Eri Klas, kunstnik Liina Keevallik, koreograafid Toomas Edur ning Marina Kesler. Esinevad RO Estonia solistid, koor, orkester, poistekoor ja Eesti Rahvusballett. Ajaloolisi tegelasi aitavad ellu äratada Alo Kõrve, Tiit Sukk ja Mart Toome. Otseülekande režissöör on Erle Veber, produtsent Helen Valkna.

Etendust kannab otse üle ETV.