"Telegramm meie korrespondendilt Arlesist. Eile õhtul suundus keegi mees nimega Vincent, maalikunstnik Hollandist, pärast endal habemenoaga kõrva maha lõikamist lõbumaja ukse taha, lasi kella ja ulatas ajalehepaberi sisse pakitud kõrvalesta ust avama tulnud inimesele, öeldes: "Võta, läheb tarvis!". Siis mees lahkus. Politsei otsis seda inimest ja leidis ta tema kodust. Tema väga tõsine olukord tingis vajaduse viia ta haiglasse," seisab artiklis, mis ilmus 26. detsembril 1888, Pariisi ajalehes Le Petit Journal - kolm päeva pärast seda, kui Prantsusmaale Arlesi linnakesse kolinud kunstnik endalt teadaolevalt kõrvalesta maha lõikas, vahendab The Art Newspaper.

Peale kõnealuse artikli vahendas juhtumit omal ajal veel üks päevakajaline ajakirjanduslik artikkel, mis aga ei andnud juhtunut edasi nii detailselt, kui hiljuti avastatud publikatsioon. Tegemist oli koguni provintsiuudiste sektsiooni esilooga, mis annab alust oletada, et intsident pälvis palju tähelepanu - toimus kogu lugu ju tundmatute inimestega ning lausa 600 km kaugusel Pariisist.

Levinuima ja Van Goghi muuseumi kuraatorite "ametliku" versiooni kohaselt lõikas Vincent Van Gogh endal kõrvalesta küljest pärast tüli kunstnikust sõbra Gauguin'iga. Levib siiski ka teooria, et kõrvalesta lõikas Van Goghil kähmluse käigus mõõdaga maha sõber ise, kuid kuna kunstnikud sõlmisid nn vaikimise pakti, siis on verise loo tagamaad siiani täpselt teadmata.