Pappideks vanad Tallinna Polütehnilise Instituudi kasvandikud, pühadeks hooneteks tehnikaülikoolide auditooriumid. Missa on matemaatiline analüüs, paradiisiks ülimad töötingimused ja põrguks maandumine “pehmetele erialadele”.

Usklik rahvas kommenteerib agaralt, peale ujuvad insenerid, kes pakuvad “pehmikutele” soodsaid abiellumistingimusi või tööd sekretärina. Vahel tasuta nõuannet: mingu õppima “kõvasid erialasid”.

Kui kõik oleksid väga nutikad insenerid, siis hästi teeniksid ainult parimad 5% nendest. Kui kõik oleksid suurepärased advokaadid, siis hästi teeniksid ainult osavaimad 5%. Kui siia juurde veel mõelda, milline oleks maailmakord, kui kõik oleksid insenerid või advokaadid või kirjanikud või filosoofid? Meie maailm on nii keeruline, et meil kõigil on meid kõiki vaja tegema just nimelt seda, mida me hästi teha oskame.

Kui võtta lahti töötukassa statistika ametialade järgi on näha, et töötus jaguneb kõikide võimalike erialade vahel kaldudes pisut ühes või teises suunas. Toon mõned arvulised näited (neid ei maksa liiga tõsiselt võtta), kellel on suurem huvi, siis minge töötukassa veebilehele.

Registreeritud töötud eriala valdkonna lõikes kvartali lõpu seisuga 30.06.2013:

majandus 1035
humanitaaria, kunstid 802
masinaehitus, mehhaanika, elektroonika 1502
sotsiaal- ja käitumisteadused 336
infotehnoloogia, arvutiteadused 686
ajakirjandus ja suhtekorraldus 108
loodus- ja täppisteadused 347
õigus 385

Inseneriks, IT-inimeseks, masinaehituse spetsialistiks õppimine ei too garanteeritult kaasa head töökohta kõrge palgaga. Samuti ei too suhtekorralduse, õiguse, filoloogia õppimine kaasa muretut elu. Kõik oleneb suhtumisest. Oma eriala armastamisest. Kasulikest tutvustest. Õnnest. Õigel ajal õiges kohas olemisest. Riskijulgusest.

Haridus on latile seatud algkõrgus.