Tegemist on õpiraskustes klassiga, mille õpetajad vahetatakse välja viies aines. Uute õpetajate eesmärgiks on see, et noored suudaksid põhikooli lõpetada. Kas noortel jätkub motivatsiooni, et puhtalt lehelt alustada ja omandada teadmised, milles nende puudujäägid on juba aastate pikkused?

Peale iga osa on kõigil vaatajatel võimalik Noorte hääle vahendusel kaasa rääkida sarjas lahti rullunud teemadel, millesse me ka asjaosalisi ja -tundjaid kaasame.

Peale eelmist osa jäi teiste seas kõlama järgmine kommentaar:

Vanaema: "Olles kaamerate ees ja teades, et seda vaatab (peaaegu) kogu Eesti, üritaks lõpuks igaüks tööle hakata, kaua sa ikka avalikult lolli mängid. Kui sellest projektist poleks filmi tehtud, ei oleks need noored ka tipp-tipp õpetajatega tööle hakanud. See on sama efekt, mis liikluskaamerate ja muu säärasega."

Sellega seoses palusime kommentaari ühelt üheksandikult. Tauri lugeja öelduga ei nõustu ja lükkab selle väite ümber. Ta tunnistab, et kui saadet alles filmima hakati, siis võis kaamera kohalolek õpilaste käitumist pisut mõjutada ja neid natukenegi rohkem pingutama panna, kuid projekti arenedes oli kõik iga üheksandiku enda kätes ning nad käitusid nagu ise õigeks pidasid.

"Ilmselt arvaksin ise ka algul, et kaamera kohalolek mõjutab kõiki ning tekitab tahte mitte lolliks jääda. Taaskord pean mainima seda, et kõik on siiski endi kätes ning kui sa ikka ei taha või ei viitsi, siis ei hakka sa ka kogu Eesti silme all õppima."

Veel nendib Tauri, et kui nad oleksid filmitud materjale näinud, siis oleks see võinud midagi muuta, kuid kuna üheksandikud ei tohtinud salvestisi näha, siis ei olnud neil tegelikult aimugi, millised nad ekraanil välja paistavad.  Seega ei tulnud noortele ka pähe, et nad peaksid oma käitumist muutma.

"Üheksandikud" on eetris laupäeviti kell 20.00 ETV-s