Palestiina režissöör Hany Abu-Assadi film „Omar“ vastab neile küsimustele kõige ehedamal kujul. See on lugu tavalise Palestiina mehe elust, kus põimuvad armastus, riigi vabadus ning neid ühendav valmisolek mõlema pärast tappa. Ühtlasi joonistab film kujutelma okupeeritud Palestiinast.

Teatavasti ei tunne sügavad tunded füüsilisi tõkkeid. Pagarist noormehe Omari jaoks ei ole Iisraeli julgestusjõudude võimalikud kuulid ja kõrge eraldussein takistuseks kohtumaks lapsepõlvesõpradega. Tärkav armastus Nadiaga nõuab aga Omarilt põhimõttelist otsust. Kindlustamaks naise venna heakskiitu, tuleb langetada pateetiline valik kodumaa ja armastuse nimel.

Ühest küljest riigi, teisalt armastuse eest tapetud Iisraeli sõdur on tõestus, et verine viha on konfliktipiirkonnas elavatele inimestele juba geenide poolt kaasa antud. Selle keskel tõstatub veel üks põhimõtteline küsimus – keda ja kui palju usaldada? Piir usalduse ja reetmise vahel võib muutuda päevade ja tundidega.

Mitmetel festivalidel, sealhulgas Cannes'is ja New York'is, edukalt esinenud filmi muudab erakordselt tugevaks tõsiasi, et lavastaja Abu-Assad ei anna hinnanguid ega mõista kedagi hukka. Vaataja ei pea valima pooli, sest „õiget“ ja „vale“ ei saa selles loos eristada.

Abu-Assad saavutas suure läbimurde filmimaailmas 2005. aastal teosega „Kohe paradiisi”, mis võitis 2005. aastal Berlinalel parima Euroopa filmi auhinna ja linastus samal aastal ka PÖFFil. „Omar“ on režissööri seitsmes täispikk film.

Film „Omar“ linastub PÖFFi raames:
16.11 kl 22.30 Solarises
17.11 kl 22.00 Solarises
01.12 kl 19.45 Coca-Cola Plazas