Soome sotsiaal-ja tervishoiministeeriumil tuleb lähinädalatel otsustada, kas jätkuva suitsetamisvastase võitluse raames tuleks Muumi-multikatele lisada lastele hoiatavaid tekste, kirjutab Iltasanomat.

Muumi-papa teatavasti kõnnib pahatihti ringi piip suus, mis võimalik, et ahvatleb mudilasi tubakatooteid proovima. Kolumnist Petri Korhonen tõi irooniaga välja kümme põhjust, miks veel Muumid ära keelata.

1. Muumid soosivad narkokaubandust. Torrelorcal-sarjaosas üritab Muumitroll näiteks osta "rohtu" ja "tablette".

2. Muumid on alkoholilembesed: keedavad palmiveini, joodavad seda alaealistele ja tantsivad restoranilaudadel.

3. Muumid õpetavad ametnikele vastuhakkamist. Lisaks pannakse süüks kodanikuallumatust, ametlike teadete katkirebimist ja politseile vastuseismist. Ühesõnaga mässumeelsust. Muumipapa näiteks õpetab lastekodust põgenemist.

4. Muumid varastavad ja omandavad võõrast vara kahetsust tundmata: võlurimütsi, kalliskivisid, hatifnattide kliimaseadme jne. Varastatud esemeid hoiavad nad tihti suisa enda kodus!
 
5. Seksuaalmoraali rikkumine: muumid liiguvad avalikult ringi praktiliselt alasti, välja arvatud ujumisrannas. Muumimamma on ees vaid põll.

6. Muumipapal on relv, kuid teatavasti ei ole relvaluba. Peale selle on ta relv käes ringi liikunud avalikes kohtades ja ähvardanud tegelasi, kes on tunginud tema valdustesse.
 
7. Muumide ilmne ülekaalulisus ja korpulentsus ei ole tervislike eluviiside eeskujuks.

8. Muumidest ei ole head eeskuju tööeetika edendamisel - töötades vaevu vaid suveajal ahvatleb see tulevast põlvkonda tööst hoidumisele ja laiskusele.

9. Keskkonnale tekitatud kahju: talveune perioodiks koguvad muumid võõrast metsast suured kogused puuokkaid. Samuti süütavad nad süüdimatul moel lõkkeid tuleohutuse eeskirju eirates.
 
10. Muumimaja ei lukustata öösiti ja nende õue peal käib tihti melu ning liikumist esineb ööpäevaringselt. Naabrite öörahu häirimine on vastuolus avaliku korra nõuetega.  Peale selle on muumid ka paadunud majahõivajad ehk skvottijad: nad on hõivanudd teatreid, majakaid ja muid ehitisi mõtlematult ning on rikkunud hoonete siseruume, muuseas seinajoonistustega.