Alates 2006. aastast on Frank Zappa poja Dweezil Zappa kõrgelt tunnustatud tribuutbänd Zappa Plays Zappa andnud enam kui 500 kontserti maailma eripaigus, esitades laval ligi 300 lugu tema kuulsa isa ulatuslikust muusikapärandist. Selle aasta sügisel asus Zappa Plays Zappa suurejoonelisele muusikaretkele üle Põhja-Ameerika ja Euroopa. Uue tuuriga tähistab Grammy auhinnaga pälvitud tribuutansambel Frank Zappa kultusalbumi "Roxy & Elsewhere" ilmumise 40. aastapäeva.

Tallinna kolmetunnilisel kontserdil tuuakse see Zappa fännide lemmik kauamängiv esitusele täispikkuses ja lugude originaaljärjekorras, pealtvaatajaid Rock Cafés ootavad ka üllatused boonusmaterjali näol.

Frank Zappa loomingu austajate hulka kuulub ka palju Eesti avaliku elu tegelasi.

Riigikogulase Eiki Nestori sõnul polegi neid muusikuid, kes suudaksid aastakümneteks oma loominguga eri põlvkondadele huvitavaks jääda, nii palju. "Zappa muusika oli sünnihetkel oma ajast ees ja ilmselt on seda ka veel täna. Selleks peab olema geenius, et siduda ühe muusikapala või noodiga rocki, eelmise sajandi klassikat ning jazzi koos iroonia ja absurdiga. Minu peas keerleb see muusika juba 45 aastat ja pole võimalik, et see sealt kaoks. Zappat kuulavad eranditult ainult head inimesed, kes on vabad ja loomulikud."

Ansambli Elephants From Neptune juhtfiguur Robert Linna nimetab Frank Zappat enda vaimseks isaks ning üligeniaalseks meheks, kes tegi kaunis veidrat muusikat. "Lapsest saati teadsin, kes ta on, aga polnud kunagi kuulanud. Kuni päevani, mil uudishimuliku poisikesena tõmbasin sõbra juures arvutis terve ööpäeva ühte lugu, mis rääkis kollasest lumest ja kosmilisest prahist. Mu aju hakkas natuke kihelema ja siis ma sain aru, et muusikat ei pea otsima ega õppima, see on inimese sees ja ümber alati olemas, tuleb lihtsalt avada oma meeled ja muusika tuleb ise välja. Muusika on seiklus. Ja keegi ei ole mind muusikaliselt rohkem mõjutanud kui see mees, kes pani džässi haisema."

Singer Vingeri muusikaline juht Roald Jürlau: "70ndate alguses sattus minu kätte LP nimega Absolutely Free(67) Bändi nimeks Mother of Invention Frank Zappaga eesotsas. Algaja kitarriõppijana lõi see üllitis minu arusaamad rockmuusikast suhteliselt segi. Ei saanud hästi aru, et mis pull see on. Samas täitsa huvitav ja üsna keeruline. Over-Nite Sensation (73) asetas aga kõik paika (vahepealseid plaadid minuni ei jõudnud). Zappa iroonia, omapärane kitarrimängu stiil ja lugude ainulaadsus sundisid mind ikka ja jälle seda kuulama. Rääkimata heast bändist, kes kogu selle absurdse kompoti suurepäraselt esitasid. Paljudest Zappa orkestrist läbi käinud muusikutest said hiljem suurnimed. Mõned olid seda juba bändisoleku ajal. Zappa teravat keelt said tunda paljud meinstriimi bändid ja see andis talle teatud valvekoera rolli rockmuusikas. Zappa on küll kohe 20 aastat manalamees aga, et tema pärand just praegu Eestisse jõudis, on hoiatav. Värisege Eesti Laulu korraldajad! Sheik Yerbouti tuleb teie unenägudesse!"

Eesti Päevaleht kirjutas 04.12.08: "Muusik Vaiko Eplik peab Zappa juures oluliseks tema järjekindlat pühendumist: "Ta elas selleks, et teha oma imelikku muusikat." Nii "toituski" Zappa sigarettidest ja kohvist, salvestas järjekindlalt üha uusi helisid, kirjutas partituure peast paberile, neid klaveril kontrollimata, käitus bändiproovis dirigendina, tema muusikud teadsid peast, millise käeliigutuse peale peavad nad etteantud meloodia tagurpidi ette vilistama. «Ta oli rokkmuusika Salvador Dali,» iseloomustab Eplik."

Plaadipoe BiiT omanik, melomaan ja DJ Madis Nestor: "Ühele noorele hingele, kes kasvanud üles Zappa muusika saatel on see kontsert üks väheseid, kus käega katsutavalt ja oma kõrvaga saab tajuda, kui geniaalne muusik oli Frank Zappa. Isikliku lugupidamise kõrvale jättes arvan, et see kontsert võiks olla lausa kohustuslik osa noore ja isegi vana pillimehe arusaama kujundamisest harmooniast ja selle käsitlemisest."

Muusik ja meelelahutustegelane Onu Bella, kes on Frank Zappa poja Dweezili bändi lives mängimas näinud, ütles Eesti Päevalehele, et "see muusikaelamus jääb aastateks kummitama. Sõu poole pealt oli kõige tähtsam tegija muusika. Kui inimene suudab kaks ja pool tundi kontserti nautida nihelemata, on ka see juba väite tõestus. Dweezil on ikka vaeva näinud, see oligi eesmärk tuua isa muusikat nooremale generatsioonile, kusjuures ka bänd oli omaette meistriklass. Zappa helilooming on nii keerulise faktuuriga, mida tavamuusikul pole lihtne järele mängida."

Zappa Plays Zappa esineb Tallinnas, Rock Cafés 28. novembril.

Piletid kontserdile on müügil Ticketpro internetipoes aadressil www.ticketpro.ee ja kõigis Ticketpro müügipunktides, Statoili teenindusjaamades, Selverites ning valitud Eesti Posti kontorites üle Eesti.