Olles ise olnud au pair nii Euroopas kui ka Ameerika Ühendriikides, olen saanud mitmekülgse kogemustepagasi. Tean ka erinevusi olles au pair agentuuri kaudu, aga ka ilma agentuurita ning seda, kui oluline on inimeste vahel suhtlemine ja ausus. Mõnes mõttes on see nagu iga teinegi suhe, alguses paistab kõik ilus ja mõlemad pooled soovivad ennast müüa, näidates välja oma paremaid külgi. Kuid alati tuleb jääda iseendaks ning ajapikku õpid sa teist osapoolt hindama ja armastama koos tema ebatäiuslikkusega. Vastasel juhul koostöö lihtsalt ei toimi.

Ma ei tea ühtegi au pairi, kellel poleks olnud kordki ühtegi vaidlust oma võõrustajaperega. Olgu selleks siis väljaskäimise piirangud, ületöötamine või erinevad lastekasvatamise põhimõtted. Isegi kui kogemust terviklikuna vaadatates on lõpptulemus positiivne, siis tasub endalt küsida, kas oled valmis ka lisakohustuseteks , mida varem polnud lepingus mainitud (uskuge, neid tuleb ette tihti!) või nõudmistega, mis ei ole otseselt tööga seotud. Näiteks mõne pere arvates on õiglane nõuda, et täiskasvanud, 20-aastane au pair oleks kodus 21.00. Samas kui au pair töötab kuni 19.00, siis millal peaks ta sõpradega aega veetma, kui nad just ei juhtu elama kõrvalmajas?

Tavaliselt väidetakse tööpakkumises, et au pairilt oodatakse lastega töötamist ja ka vähesel määral majapidamistööde tegemist. Tegelikkuses võib aga juhtuda, et sinult oodatakse hoopis rohkem teenija kohustusi ja lapsed on hoopis teisejärgulised. Kas oled valmis pereliikmete järelt õllepudeleid korjama, et beebi ennast ei vigastaks? Vanemad võivad ju väita, et sa vastutad laste heaolu eest ja nii on lepingus kirjas. Tuleb ise perega rääkida või kuulata oma südame häält ja teha omalt poolt kõik võimalik laste turvalisuse huvides.

Agentuuri kaudu au pairina töötades on enamasti ka tööaeg piiratud, olenevalt millises riigis asud, ning kui sul tekib probleeme, saab nendest programmi organisaatoriga rääkida. Ilma agentuurita oled aga omal vastutusel ja ilma tagavaraplaanita võivad asjad ka väga inetult lõppeda. Küllap on nii mõnigi kuulnud linnalegende au pairidest, kes on keset ööd oma kohvritega pere juurest lahkunud. Kui sul just New Yorgis sõpru ei ela, lõpetad kas tänaval või teed edasi oma 70-tunnist töönädalat.

Üldiselt pooldan rohkem agentuuri kaudu au pairiks olemist, kuigi enam vähem normaalse pere võib leida ka ise interneti kaudu. Agentuuri plussideks on:

*reguleeritud tööaeg;

*kindel töötasu;

*au pairide suhtlusringkond, kellega saab muljeid jagada;

*agentuur aitab leida uue pere, kui teil tõesti pole sobivust.

Samas agentuuri kaudu au pairiks minnes peab olema valmis väljaminekuteks nagu programmitasud ja muud dokumentidega seotud kulutused.

 Ise pere leides on plussiks see, et sa ise otsustad, kas antud pere sulle sobib, ning pole hiljem vaja süüdistada agentuuri, et nad pole pere tausta piisavalt uurinud. Lisaks ei pea tasuma programmitasusid ja kui oled õnnelik, siis kaetakse ka sinu transpordikulutused.

 Küsimused, millele kindlasti pöörata tahelepanu enne lõpliku otsuse tegemist:

·      Kas pere on andnud sulle piisavalt infot sinu tulevaste kohustuste ja laste kohta?

·      Isegi kui tead umbkaudu oma kohustusi, küsi näha ka konkreetset lepingut (või selle koopiat)! Seda tegemata jättes võib sind ees oodata hoopis uus kohustuste nimekiri ja oodatust väiksem palganumber.

·      Võimalusel proovi perega teha Skype kõne või siis tavaline telefonikõne!

·      Uuri pere iseärasuste kohta! Kas kellelgi peres on allergiaid või tervet peret puudutavat haigust. Sa ju ei taha, et keegi sinu teadmatuse tõttu satub haiglasse, kuna tal tekib allergiline reaktsioon rosinatele või avastad, et pead ka öösel töötama, kuna mõned lapsed märgavad voodit.

·      Kui perel on olnud ka varem au pair, küsi tema kontakte! Võibolla on tal infot, mis aitab sul paremini otsusele jõuda, kas antud pere on ikka sinu jaoks.

·      Kui oled mõnda töökohustust suuliselt arutanud, palu see ka lepingusse kirja panna, et ei tekiks hiljem arusaamatust, kas sa pead seda täitma või mitte!

·      Uuri, millised on pere reeglid lastele toitumise ja ekraaniaja suhtes! Võid tunda ennast väga ebamugavalt, kui lapsed hakkavad sind halvasti kohtlema, kuna sa ei luba neile sama palju maiustusi kui nende vanemad ning lapsed peavad sind valetajaks, kuna väidad, et vanemad ei taha, et nad liiga palju aega arvuti taga veedavad, samal ajal kui vanemad lasevad lastel 4 tundi järjest multikaid vaadata.

·      Selgita välja, kas pere ootab sinult töötamist ka niinimetatud vabal ajal!

Kui oled valmis uuteks katsumusteks ja sinu eesmärk on kõik kogemused talletada positiivse elukogemusena, mis aitab ka edaspidises elus olla tugev ja iseseisev, siis oled enda sihid hästi seadnud. Laste eest hoolitsemine ja maja korrashoid on vaid üks osa au pairi elust. Palju suurema kaaluga on elukogemus, mille saad elades uues keskkonnas ning iseenda avastamine sellel teekonnal.