Tahaksin lihtsalt kodus istuda ja päevad läbi nutta. Kui ma kõigele sellele ja paljule muule mõtlen, siis on mul tunne, et ma ei taha enam elada ja lihtsam oleks ennast ära tappa. Mida teha, sest mu mõtted hirmutavad mind ennastki? Marge, 14.

Dr Noormann: Sa kirjeldad ohtlikku enesekujundamise teed. Alustad sellest, et kui sul on halb tuju, siis märkad kõike halba enda ümber ja see viib sinu halva tuju lausa enesehävituslike mõteteni. Aga on ka teistpidi seos. Kui oled heas tujus ja rõõmus, ei märka või suudad taluda ebameeldivusi enda ümber. See Moosesele omistatud suhtlemispsühholoogiline tarkus, et elus toime tulemiseks tuleb püüda muuta neid ebameeldivaid asju või olukordi enda ümber, mis on sinu muutmise võimuses ja leppida asjade ja olukordadega, mille muutmine pole sinu võimuses. Püüa kõigist ebameeldivustest eristada kõigepealt need asjad, mille muutmine võiks olla sinu võimuses — sinu kirjast siis see, et oled paks, et kehalises läheb kehvasti, et oled üksik ja sõpradeta. Need on asjad, mida peadki muutma ise. Ei hakka keegi sulle dieeti ette kirjutama, ei muretse keegi sulle sõpru ega hakka sulle meeldivale poisile seletama, et ta võiks ka sind armastada.

Teine pool on elu-olu tingimused. Neist pead leidma kõik positiivse, mis sealt võtta annab — perekond, toit laual, katus pea kohal, koolihariduse saamine jne. Kehvades oludes elab väga palju noori, kuid ennest tapma nad ennast ei hakka. Pigem püüavad vanemaid oma hea tuju ja optimismiga pere
ühistes raskustes toetada. See on suletud ring: halb tuju paneb märkama halbu asju ja loob halva meeleolu, see omakorda tekitab stressi ja kui stressile alla annad, tuleb depressioon, mis toob pähe ka suitsiidimõtted. Kusagil peab sul endal jätkuma jõudu see ahel murda. Kõige lihtsam ongi alustada hommikuse tuju kujundamisest. Alusta päeva kõige kiuste heas tujus naerata, loe nalju, mõtle, et tuleb ilus päev, ütle teistele optimismi sisendavaid komplimente — küllap on neilgi samu probleeme, mis sinul ja ootavad, et keegi nende tuju hoiaks. Ja sinuealistele kõige tähtsam: heatujuliste ja rõõmsatega tahetakse suhelda, raskemeelseid ja hädaldajaid välditakse.

Jaga
Kommentaarid