Miks huvitud kunstist?

Huvitun kunstist, sest saan sel viisil end väljendada — vihast peab vabanema, armastust kuidagi avaldama. Sõnaosavus mul puudub, seepärast väljendangi neid läbi maalide ja joonistuste. Asja teeb huvitavaks seegi, et igaüks mõistab kunsti ju omamoodi. Olen hingeliselt kunstiga tugevalt seotud, ta on mulle juba elulise tähtsusega.

Millises kunstikoolis oled käinud ja mida sealt õppisid?

Käin siiani Võru Kunstikoolis, nüüd juba viimast, viiendat aastat. See on üks väga-väga tore kunstikool, kus õppisin tundma eelkõige iseennast. Olen just sellest kunstikoolist leidnud inimesed, kellega jagame ühtset keerulist mõtlemisviisi. Sealsed õpetajad on muutunud sõbrannadeks, kes annavad alati vajadusel nõu. Muidugi olen omandanud ka erinevaid joonistus- ja maalitehnikaid. Enne kunstikooli minemist ei teadnud üldse, et värve saab omavahel segada. Tundides ümbritseb kõiki kunstiline keskkond, kus maalihoos räägitakse erinevatest kunstnikest, kunstiteostest või näiteks inspiratsioonidest. Olen palju kuulduid fakte ning näpunäiteid meelde jätnud ning kujundanud nende abiga oma arusaama kunstist.

Kes on sinu eeskujud? Mis sulle nende loomingus meeldib?

Minu suurim eeskuju on Lady Gaga. Kuigi teda peetakse tavaliseks popstaariks, siis ainult avatud mõtlemisega inimesed suudavad tema tegudes kunsti näha. Gaga on heaks eeskujuks just neile, kes kardavad näidata oma tõelist isiksust. Nagu ta isegi ütleb, liialdab ta riietumisega selleks, et anda nõrgematele julgust. Seda naist ei huvita, mis terve maailm ta kohta ütleb — ta ei muutu mitte kellegi nimel. Ta on üks ülimalt heatahtlik ning hooliv inimene — tean seda omast käest öelda, sest olen temaga isiklikult kohtunud. Maalikunstnikest on mu lemmikuteks Frida Kahlo ning Edvard Munch. Mõlemad maalisid ekspressionismi, mis nõuab palju süvenemist ning oskust sel viisil tundeid väljendada. Ka mina eelistan selles stiilis maalida.

Kui palju kulub ühe sinu teose valmimiseks aega? Aga materjali? Kust saad sa materjali?

Oma nn teosteks loen õlimaale. Olen neid siiani teinud ainult paar tükki, sest nad võtavad aega umbes aasta. Tahan neile koguda nii palju erinevaid tundeid ning tujusid kui võimalik, see ongi ekspressionismi mõte. Õlivärvidega maalimine on tülikas vahendite pesemise tõttu, mispärast teen ka palju käeharjutusi. Väiksemad nikerdused on tavaliselt umbes 10x15 formaadis akvarellmaalid või harilikujoonistused. Õlivärvid säilivad iseenesest terve igavik, need tellisin netist. Lõuendid, pintslid, akrüülid, harilikud pliiatsid ja paljud teised olen ostnud kohalikest kunsti- või raamatupoodidest Võrus ja Tartus.

Mis inspireerib sind maalima?

Mind inspireerivad maalima mu tunded. Kurvad või negatiivsed sündmused on ideepuhangutele alati “teretulnud”. Maalimine on minu jaoks niivõrd isiklik asi, et ei suuda seetõttu tellimustöid teha — neil puudub minuga igasugune seos. Kui asja juures hingega olla ei saa, ei tulegi miskit välja.

Millised on sinu kõrvalhobid?

Kunst on minu jaoks elustiil. Loen selle alla ka oma õmblustööd, riietele maalimised ning nende ümber disainimised või näiteks mõne ehte valmistamised. Meeldib pildistamiste jaoks ka end kunstilises mõttes üles lüüa (luua mingi karakter või midagi sellist). Ka meeldib mulle küpsetada. Kunst on siiski ainus, mis mind tõeliselt huvitab. Olen elus leidnud "selle õige" ala, millega tegeleda ning mille kõrval tuhmub kõik muu.

Missugustel kunstivõistlustel oled osalenud? Kas oled saavutanud ka märkimisväärseid kohti?

2011. aastal saavutasin Võru maakondlikul kunstiolümpiaadil oma vanusegrupis I koha. Seda võis lugeda mu elu esimeseks saavutuseks, mispärast on see võit mulle väga eriline. Veelgi suurem ning uskumatum saavutus oli, kui osalesin Tulevikutalent 2011 konkursil. Saavutasin oma kategoorias (kunst, muusika ja kultuur) II koha. Käisin siis seitsmendas klassis, võistlus oli üleriigiline ning osalesid ka gümnasistid. Konkurents oli tohutu, ligi 500 inimest. Võidurõõmu meenutades tundub kõik endiselt ühe unenäona. Peab ikka paika ütlus, et kui miskit väga tahad, siis selle ka saad.

Mis on sinu arvates kõige raskem samm kunsti tegemisel?

Kõige raskem samm kunsti tegemisel on minu jaoks ettejoonistus. Tunnetel pole proportsioone ega näojooni, küll aga peab need kuidagi veatult lõuendile saama.