Sa ütled, et ei taha käia koolis, kuid sa pead seal käima. Tegelikult sa ei pea seal käima. Sa tahad seal käia, sest Eesti Vabariigis on noorel koolikohustus 17-eluaaastani ja sa ei taha ka koolist välja kukkuda. Võib-olla tahad sa koolis käia ka sellepärast, et mitte vanemate käest sõimata saada. Seega…sa ei pea koolis käima. Mitte keegi ei pea mitte midagi tegema. Põhjus, miks me teeme midagi, mis meile ei meeldi, on selles, et selle mitte tegemisel kaasneks ebameeldiv tagajärg ning me tahame seda vältida. 

Kuidas on aga toa koristamisega? Kas sa PEAD seda tegema? Ei, sa tahad seda korda teha, sest keegi võib-olla käskis sul seda teha? Seega, sa tahad toa korda teha, et see keegi sinuga rahul oleks. Aga miks sa pead tegema midagi, mis sulle ei meeldi? Miks sa pead tegema midagi justkui kellegi teise heaks?! Sa käid koolis, et vanematel oleks hea meel, et seadust täita jne…Sa koristad tuba, et vanemad rahul oleksid. Kas seda kõike ei saaks teha enda jaoks? Selleks, et see annaks midagi meile endale? 

Kui kasutada sõna “pean”, paneb see barjääri iseenda ja meie tegude vahele. See teeb sulle selgeks selle, et pead mingit ebameeldivat asja tegema, kuid seda kellegi teise, mitte enda jaoks. Aga mis oleks kui prooviks asendada sõna “pean” sõnaga “tahan” või lausa ilusa kõlaga sõnaga “soovin”? Tegelikult annab iga “negatiivse” asja tegemisega midagi saavutada — enda heaks. Selle saavutatava leidmine võib teatud olukordades väga raske olla, kuid fakt on see, et tee selleni on olemas. 

Jäta kõik need ”ma pean …” laused hetkeks kõrvale ning mõtle, kas see ”ma pean tegema asi” annaks ka sulle midagi? Kas selles leidub motivatsiooni, mis paneb sind seda tegema? Jah, ma tean et su esimene vastus on ”ma ei tea” . Aga jäta see lause kõrvale ja küsi endalt see küsimus uuesti. Sa leiad sealt hoopis teistsuguse vastuse, mis võib-olla sind ennastki üllatab. Tooksin ka mõned näited. 

Ma pean koera välja viima. Ma soovin minna koeraga jalutama, et saada värsket õhku ja nautida talveilma

Ma pean minema poodi. Ma tahan minna poodi, et süüa osta. 

Tunnetad seda erinevust? Tunned seda tunnet enda sees, mis tekib nende kahe lause lugemisel? Nii lihtne see ongi. Teinekord, kui sa mõtled, et pead midagi tegema, leia sellest mõte, mis paneb sind tahtma seda teha! Su sisemine ja väline maailm muutub päeva pealt.