Pärast Eestisse naasmist ja Kadrioru Saksa gümnaasiumi lõpetamist läks Nadja Tallinna ülikooli, kus asus õppima Lähis-Ida kultuurilugu arabistika suunal. Neiu õppis koolis araabia keelt, Lähis-Ida kultuuri, ajalugu, poliitikat, majandust ning täiendas ennast ka ka hollandi ja jidiši keele ning objektidisaini alal.

Õpingud viisid Nadja aastatel 2010-2011 Iisraeli Tel Avivi ülikooli. “Sealgi sai palju õpitud, rääkimata kogemusest, mis ma sain elades täiesti teises kultuuriruumis ning tutvudes erinevate inimestega,” räägib neiu, keda köitis küll kultuurilugu, kuid kelle huvi kunsti ja disaini vastu ei kadunud kuskile.

Nii hakkaski Nadja uurima, mida Eestis kunstialal õppida saab. “Ma tahtsin ka proovida midagi muud kui lihtsalt akadeemilise hariduse saamist. Tahtsin midagi praktilist,” pööras Nadja pilgu just kutsekoolide suunas. Kaks nädalat pärast seda mõtet kolis neiu Saaremaale, kus asus Kuressaare Ametikoolis infograafikat õppima. “Siin on palju praktilist õppetööd, mille grupid on disainisuunas võrdlemisi väikesed ning seega on väga tihe suhtlus õpetaja ning õpilase vahel. Ülikoolis õppides ma sellist asja ei kohanud,” ütleb Nadja ja lisab, et talle meeldivad praktikad, kus saab ametialast tööd teha ja ennast reaalselt proovile panna.

“Eelmisel aastal käisin kooli kaudu Budapestis kunstikoolis praktikal, mis tõi omakorda väga palju kogemust ja teadmisi juurde. Vahepeal käis meil ka Kinobuss töötuba läbi viimas, mille käigus tegime eriala tutvustavaid lühifilme. Teeme reaalseid ürituse plakateid, kleebime autosid ja nii edasi. Hetkel on ka meie kooli õpilaste ning õpetajate kujundada Noore Meistri kogu kujunduslik pool. Praktikat jagub,” on Nadja rahul.

Möödunud aastal tegi Nadja koos oma meeskonnaga reklaamiõpetuse tunnis ühe Euroopa Komisjoni võistluse jaoks video. “Eeltöö võttis aega ligi kuu — storyboard, milline tekst, mida täpselt näidata, mida mitte — asju, mille üle pead murda oli palju. Lõpuks saigi filmitud ja kokku lõigatud meie kaheminutiline video.” Töö sai saadeti komisjonile hindamiseks, vahele jäi suvi. Septembris selgus, et Kuressaare Ametikooli video jõudis finaali, edasi algas hääletamine. Nadjalegi suureks üllatuseks osutus nende töö nii publiku kui žürii lemmikuks. Meeskonna töö pärjati 20 000 euro suuruse auhinnarahaga.

Võit tekitas inimestes suurt huvi nii filmi, kooli kui tegijate vastu. “Selline asi lihtsalt kahe silma vahele ei jää. Endiselt uuritakse, kas tuleb veel mõni video ja millega ma nüüd siis tegelen ja ehk saan ka aidata kuidagi.”

Hetkel juhib Nadja ühte reklaamiprojekti. Siin-seal satub ta tegema ka mõnda plakatit või visiitkaarti. Vaba aja sisutamise hulka kuuluvad lugemine, jooga ja mediteerimine.

“Ma arvan, et oma kutsumuse leidmisel tuleks kuulata enda südant, olla kannatlik, palju õppida ning “just do it”! Me elame ajal, kus on nii palju erinevaid võimalusi ning noortel on raske valida, mida nad täpselt teha tahaksid. Seega tulekski proovida erinevaid asju ja vaadata, mis siis lõpuks istub,” annab Nadja nõu noortele, kes valikute ristteel seisavad.