Janela armastus rõivadisaini vastu sai alguse juba põhikoolis. Tütarlaps õmbles endale ise riideid ja tal oli silma stilistika peale. Kuid gümnaasiumi lõppedes tuli teha tõsisem valik — millist eriala edasi õppida?

Sarnaselt paljudele teistele koolilõpetajatele ahvatlesid ka Janelat omal ajal prestiižsed erialad nagu majandus ja juura. Südant ei saa siiski sundida ja nii langetas disainihuviline valiku loomingulisema eriala kasuks. “Ma ei näinud mõtet jõuda oma kireni suure ringiga ning muudes valdkondades õnnetult kasvõi tasuvat tööd rabades, kui mul on võimalus alustada mind tõeliselt huvitava õppimisest, mille abil on võimalik "jalg ukse vahele” saada,” meenutab neiu, kuidas kaalukauss siiki rätsepa erialale langes.

Pole saladus, et paljud noored ja nende vanemad suhtuvad ametikoolidesse teatava skeptitsismiga. Neiu, kelle ees olid paljud uksed valla, astus siiski selle mõneti julge sammu ja suundus ametikooli. “Otsustasin just ametikooli kasuks, kuna gümnaasiumi lõpetades tundsin, et akadeemiline haridus üldiselt, sealhulgas ka akadeemiline kõrgharidus, ei ole minu rida. Minu jaoks on oluline õppida läbi reaalse tegevuse, mitte läbi teooria.”

Loomulikult andis Janelale meelekindlust ka kirg moevaldakonna ja disaini vastu. Heaks disaineriks saamise eelduseks peab neiu rõivaste konstrueerimis- ja õmblemisoskust ning kangaste ning materjalide tundmist. Just nende oskuste omandamist pakkus Tallinna Tööstushariduskeskus.

Peale kooli lõpetamist suundus Janela tööle Eesti suurimasse karusnaha ning naha õmblemise asutusse Lindante, kus ta oli naistekasukate konstruktor-disainer. “Enne tööle asumist olin samas firmas kolm kuud praktikal, läksin just sinna, kuna mind paelus nahast ning eriti karusnahast rõivaste ja kinnaste valmistamine.”

Täna on Janela praktikal Eesti ühe tippdisaineri Liina Steini juures. “Liina juurde praktikale asumisel paelus mind tema loomingu juures eristumine moemaastiku keskpärast — Liina looming on mitmekesine, julge ning piirideta ja tema ettevõte areneb kiirelt,” imetleb Janela Liinat ning lisab, et ta hindab kõrgelt ilu, isikupära ja julgust olla teistmoodi. “On rõõm tööd teha brändi ning rõivastega, mis kannavad edasi samu väärtusi.”

Lisaks praktikale on neiu selleaastase ERKI Moeshow korraldustiimi liige. Sinna kutsus Janelat tema kooliaegne juhendaja Piret Mägi, kes on ühtlasi ERKI Moeshow peakorraldaja ja kellele Janela korraldamisel paremaks käeks on. Kogemuse selleks sai Janela eelmise aasta ERKI Moeshow'lt ja Disainiöö moeprogrammist, milles mõlemas ta vabatahtlikuna kaasa lõi. “Praegu on minu jaoks olulisim saada võimalikult palju kogemusi moevaldkonnas,” ütleb harjutamine-teeb-meistriks musternäidis.

Janela usub, et suurimad väljakutsed on tal veel ees ning on hea teada, et neid kõiki ei ole veel täna võimalik hoomatagi. “Praegu võin suureks väljakutseks lugeda kasvõi kolmetunnise aeroobse treeninguga toimetulemist või slaidikava koostamist ERKI Moeshow esitlemise jaoks koostööpartnerile. Kui minna filosoofilisemaks ja diibiks, siis saab ju öelda, et elu ongi suurim väljakutse!”

Kui küsida Janelalt, kus ta näeb ennast 5 aasta pärast, siis vastab neiu, et mõne aasta eest oleks tal plaan paigas olnud, kuid täna võib ta käsi südamel öelda, et tema tulevik on seotud kindlasti moega. Kuidas ja kellena, seda näitab aeg. Kuid oma motos on neiu kindel: Citius, Altius, Fortius (Kiiremini, kõrgemale, tugevamini -toim.)!

“Järgi oma südant, ole aktiivne, tubli ja tee alati rohkem kui sinult oodatakse,” annab ambitsioonikas neiu nõu teistele noortele.