Sõber helistab sulle ning küsib, kas sooviksid koos temaga Hispaania minna. Sinu rahaline seis on aga kehv ning reis toimub juba paari kuu pärast. Mis on su esimene mõte, mis pähe tuleb? Siin on mõned variandid:

  • "Mul pole piisavalt raha, ma ei saa seda endale lubada"
  • "Ma ei saa kuidagi kahe kuuga sellist raha kokku"

Aga kui sul on piisavalt raha, siis vastaks sa muidugi probleemideta jaatavalt. Aga räägime sellest, kui sul ei ole piisavalt raha, et seda endale lubada. Sa hakkad tõenäoliselt keskenduma sellele, miks sa sinna reisile minna ei saa. Võib-olla polegi sul raha mure, vaid näiteks see, et kuhu sa oma 2 aasta võsukese jätad või kuidas su koer kaks nädalat hakkama saab. Igatahes, sul käivad mõtted selle ümber, et mis takistab sul sinna reisile minemist. Usu, neid takistusi võib leida kümneid, kui mitte sadu. 

Aga hea uudis on see, et sama hästi võid sa leida endale kümme võimalust, kuidas sa saad sinna minna. Koera jaoks leiad kellegi, kes oleks nõus teda vahepeal toitmas käima või üldse enda juurde võtma ning lapsele saad samuti leida kellegi hoidjaks - kasvõi tema vanaema saaksid mingi valemiga ära räägitud. Aga kuidas raha probleem lahendada? Kohe kindlasti ei soovita ma sul laenu võtta või sms-laenuga "piiks-piiks ja raha tuleb" teha. 

Vaata ringi ja ehk leiad endale mingi lisateenimisvõimaluse. Sul on kaks kuud aega, sellega on võimalik paljutki ära teha. Teine variant on müüa maha midagi, mida sa enam ei vaja ning mis on juba pikemat aega sul niisama kapis tolmu kogunud. Ehk on sulle keegi raha võlgu ning nüüd sul tuleks hakata selle võla tagasisaamisega tagant kiirustama. Võimalusi on palju, kuid tihti me hakkame automaatselt keskenduma takistustele. 

Kui sul on koolis 20 kahte ning sa tead, et 3 nädala pärast otsustatakse, kes stippi saavad, siis millest sa mõtled? Tõenäoliselt sellest, et see on ikka väga väike aega ning sul on nii paju kahtesid ja neid ei ole võimalik mõne nädalaga ära likvideerida-lisaks on sul veel paju puudumisi ka. Seega, oled igatepidi mängust ju väljas. Aga miks mitte programmeerida end sellele, et mis võimaldaks meil stipendiumi saada? Näiteks, teed omale kava, et igapäev parandad 2 kahte ära. Su hinded saavad korda juba 10 päevaga. Hakkas ju sees kergem? Ja stipp ei jää ka tulemata. 

Me ise saame valida, mida me mõtleme ja kuidas me mõtleme. Samuti on meil alati valida selle vahel, millele me keskendume. Rikkad inimesed on keskendunud sellele, kuidas oma raha veelgi suurendada, kuid vaesed keskendunud sellele, kui vähe neil raha on ning kui palju teib neil probleeme, kui see kõik neil käest libiseb. 

Ühesõnaga, selleks, et saada rikkaks nii materiaalselt kui vaimselt on meil vaja oma mõtlemine totaalselt ümber programmeerida. See võtab aega, kuna oleme nii ära harjunud keskenduma probleemidele ja takistustele, mis takistavad meil edu saavutada. 

Alusta sellest, et igakord kui sa mõtled, et sa ei saa seda teha või seda endale lubada, siis lase endal ainult mõelda sellele, kuidas sa saaksid seda endale lubada. Pane paberile kirja ja kõige imelikumad ideed. Tähtis on, et keskenduksid võimalustele!