„Huvitegevusel on potentsiaali arendada noortes sotsiaalseid oskusi, loovust ja anda mitmeid eluks vajalikke kogemusi, kuid kahjuks jääb see tihti kättesaamatuks neile, kes seda väga vajaksid,“ selgitab HUKK-AP projektijuht Marit Kannelmäe-Geerts programmi vajalikkust.

Tema sõnul võivad takistused olla väga erinevad alates perekonna rahakoti paksusest, huvitegevuse kättesaadavusest, juhendajate pädevusest ning lõpetades küsimusega, kas meie huviharidus üldse pakub neid tegevusvõimalusi, mis noortele tegelikult huvi pakuvad.

„Puuetega noorte jaoks on see küsimus veelgi keerulisem. Nende jaoks võib saada takistuseks nii ligipääs huviharidust pakkuvasse hoonesse kui ka juhendajate ettevalmistus ja valmisolek,“ ütleb ta.

Ka projekti partner Tartu Linnavalitsuse noorsooteenistuse peaspetsialist Anne Õuemaa näeb huvitegevusel väga olulist rolli noore arengu toetamisel „Kui kool on keskendunud rohkem teadmiste edastamisele, siis huvitegevus valmistab noori ette tegutsema meeskonnas, nägema ja rakendama oma tugevusi ning mõistma oma tegevuste mõju laiemalt,“ ütleb ta.

Õuemaa peab oluliseks, et noortele neid tegevusi pakkuvad spetsialistid oleksid paremini ette valmistatud tööks noortega, kellel on suur risk jääda huvitegevusest täitsa kõrvale.

SA Archimedes Euroopa Noored Eesti büroo algatatud kaheaastane programm HUKK-AP pakub kõigile huvilistele võimalust alustada huvitegevuse arendamist ja lahenduste otsimist enda asutuses, organisatsioonis või kohalikus kogukonnas. Selleks tuleb panna kokku huviharidusmeeskond ning kandideerida HUKK-AP avatud arenguprogrammi.

"Huviharidus ei ole ainult aktiivsete ja tublide noorte pärusmaa. Huviharidus peab suutma kaasata ning pakkuda võrdselt osalusvõimalusi kõigile noortele,“ on Kannelmäe-Geerts veendunud.

Projekt HUKK-AP on rahastatud Euroopa Majanduspiirkonna (EMP) toetuste programmi „Riskilapsed ja –noored“ avatud taotlusvoorust „Noorte- ja noorsootööorganisatsioonide võime kaasata riskilapsi ja noori on paranenud“. Programm on osa Haridus- ja Teadusministeeriumi üldisest strateegilisest tegevusest, mis on suunatud laste ja noorte heaolu parandamisele, formaalharidussüsteemi ja noorsootöö mitmekesistamisele ning selle abil ka ennetustööle. Koostöös HTMiga viib programmi ellu Eesti Noorsootöö Keskus ja programmi partneriteks on Justiitsministeerium, Sotsiaalministeerium ning Norra Kohalike ja Regionaalsete Omavalitsuste Liit. Täiendav info: www.entk.ee/riskilapsedjanoored