"Tegemist on uudisega, mis vapustas maailma laiemalt, kuna Ugandas on naistevastane vägivald levinud ja laialdane probleem. Saatejuht Alari Kivisaar võimalikus vägistamises probleemi ei näinud ning avaldas arvamust, et vahest hakkasidki naised tänu vägistamisele kiiremini jooksma," seisis Sky Plusi juhtkonnale saadetud kaebe- ja arupärimiskirjas, mis selgitas ka põhjalikult, kui tõsine inimsusevastane kuritegu vägistamine on ning millised on selle kuritöö tagajärjed. "Pöördume Teie poole, et avaldada pahameelt Sky Plusi saatejuhi käitumise ja suhtumise üle, mis alandab vägistamisohvreid ja õigustab kurjategijaid."

Kirja algatasid enda nime alt viis inimest, pöördumise juures aga on seda Facebookis omalt poolt hetkel toetanud veel üle saja inimese.

Peamise "löögialuse", hommikuprogrammi saatejuhi Alari Kivisaare sõnul, kelle väljaütlemiste ümber pahameeletorm tõusis, on nende juhtkond pöördumise kätte saanud. "Me saime kirja. Me saame kogu aeg kirju. Kogu aeg on keegi, kellele midagi ei meeldi. Alati on keegi, kes ei saa huumorist aru. See on loomulik osa meie tööst," sõnas Kivisaar telefonis Publikule. "Inimeste huumorilävi on erinev. Eks meie piirid varieeruvadki seal hallis alas," sõnas ta ja võrdles eilehommikust juhtumit "Tujurikkuja" küüditamise-naljaga. "See on igas inimeses endas kinni. Kui keegi huumorist aru ei saa, siis polegi midagi teha. Inimesed ei saagi asjadest ühtemoodi aru," lisas ta.

Kivisaar ütles, et kiri jõudis saatejuhtideni juhtkonna poolt ning kinnitas, et saatis omalt poolt juba ka vastuse: "Kuna ei saadud aru, kas see oli tõsine jutt või nali, siis vastasin lakooniliselt, et see oli nali."

Artikli ilmumise hetkel polnud Sky Plusi vastust kaebekirjale saabunud.

***

MILLEST TÜLI TÕUSIS?

16. aprilli SkyPlusi hommikuprogrammi eetris toimus diskussioon uudise üle, et Ugandas on ilmsiks tulnud vägistamisskandaal, kus jooksukoondise treener sundis naisjooksjaid endaga seksima, väites, et "kui naiste privaatsed piirkonnad on “laienenud”, siis liiguvad nende jalad kiiremini."

Järgneb Sky Plusi saatejuhtide Alari Kivisaare, Maris Järva ja Kristjan Hirmo arutelu:

Hirmo: Oota…Kuidas ta vägistas siis?

Kivisaar: Ta rääkis naisele ja naine ütles, et okei, täitsa nõus. Kui nii on, siis "astu laiva"! Et ei olnud ju selline, et kedagi kuskil pimedas nurgas tümitati...

Järva: No saad aru küll, pandi fakti ette, et oled nõus või lendad koondisest.

Kivisaar: Noh, aga teiseks tuleks välja uurida, äkki tal oli õigus - äkki hakkasidki kiiremini jooksma. Kui sa oled sportlane, siis on sinu jaoks sport number üks ja selle nimel oled sa valmis tegema mida iganes, ohverdama mida iganes ja see väike “tihi” pole nüüd küll mingi õudne häda.

Järva: Täiesti uskumatu lugu ju…

Kivisaar: Mis siin nii uskumatut on?

Järva: Einoh, kasuta ära kui tahad, ütle, et see on tingimus, aga mingit lolli juttu sinna juurde ajada, et mingid piirkonnad suurenevad ja hakkad kiiremini jooksma...

Kivisaar: Võibolla hakkaski kiiremini jooksma? Sportlased teevad ju igast imevigureid, söövad ja süstivad, sätivad ja hõõruvad ja ma-ei-tea-jumal-mida-kõike nad ära ei tee. Võibolla on asi palju lihtsam! Ei ole seal vaja doseerida ja jumal teab mida... molekulidega hullata - väike tihi enne võistlust, viskab lahti kõik, mis vaja, ja läheb nagu ludiseb.

Hirmo: Aga me kuuleme ju kogu aeg, eriti kui olümpiamängud näiteks hakkavad kätte jõudma, siis räägitakse ju, mitu miljonit kondoomi olümpiakülas laiali jagatakse sportlastele, et nad omavahel saaksid seal teha üht, teist ja kolmandat. See kõik on sportliku soorituse osa!

Kivisaar: Osa treeningust. Sportlased on niikuinii maniakid, nad on kõik maniakid - see käib juba spordi juurde.

Hirmo: Ka seksmaniakid siis?

Kivisaar: Jah-jah. Ütleme...üle keskmise huvilised. Ja mis seal siis... (naer). Ei pea kuskil karjamaal piisoni tagant üles otsima mingit karjast - oma teener käepärast võtta.

Arutelu jätkus sportlaste füüsilise ja seksuaalse võimekuse üle võrdluses saatejuhtide enda omaga.

KUULA SAADET SIIT. Kõnealune moment algab kell 9 alanud saatelõigu 39.55 minutil.

Hea lugeja, mida arvad sina? Kas raadiomeeste nali läks üle piiri või mitte? Jaga oma arvamust aadressil rahvahaal@delfi.ee !