Kui inimene ise samuti ei suuda oma rahalisi võimalusi realistlikult hinnata, võibki see kokku olla probleemide allikaks.

Kuna kiirlaenudel on väga kõrge intress ning nende tagasimaksmise tähtaeg reeglina lühike, ulatudes mõnest nädalast mõne kuu kuni aastani, siis on üsna tõenäoline, et kiirlaen mitte ei lahenda rahamuresid, vaid süvendab neid. Kui sul täna ei ole piisavalt raha, siis miks oled kindel, et kuu aja pärast on su majanduslik olukord nii palju parem, et saad laenatud summa koos kõrgete intressidega tagasi maksta? Või et just järgmise poole aasta jooksul on sul võimalik oma igakuisest sissetulekust loovutada osa laenu kuumakseteks?

Kiirlaenudest tasub hoiduda vähemalt alljärgnevatel põhjustel:

  • Väga kõrged intressid. Sõltuvalt laenusumma suurusest ja laenu tagasimaksmise tähtajast võib aastaintress olla nii 170%, 250% kui ka üle 400%. Näide ühe kiirlaenufirma kodulehelt: võttes 200 eurot 30 päevaks, tuleb kuu aja pärast tagasi maksta 227 eurot ning aastane intressimäär on sel juhul 137%. Lisandub ka neli eurot lepingutasu.Teine näide: laenates 500 eurot kuueks kuuks, tuleb igakuiste 133 euroste maksetena kokku tagasi maksta 800 eurot. Seda on 300 eurot rohkem, kui laenu saadud! Aastaintress on sel juhul 120%. Võrdluseks: pankade pakutavate tarbimislaenude aastaintressid algavad umbes 13-15 protsendist. Kiirlaenude aastaintressi saab soovi korral arvutada kalkulaatoriga, mis asub siin.
  • Kulukas laenu pikendamise tasu. Kiirlaenu andjad pakuvad üldjuhul võimalust laenutähtaega pikendada. See aga võib olla üsna kulukas. Näide ühe kiirlaenufirma kodulehelt: 200 eurose laenu tähtaja pikendamiseks 30 päeva võrra tuleb maksta 56 eurot teenustasu.
  • Kulukad käsitlustasud, kui laenuvõtja peaks laenumaksetega hiljaks jääma. Lisaks sellele, et laenuandjal on õigus maksetega hilinenud laenuvõtjalt küsida viivist, on kiirlaenufirmad oma lepingutingimustes ette näinud võimaluse sisse kasseerida menetluskulusid, leppetrahve ja meeldetuletuskirjade saatmise tasusid. Need võivad ulatuda kümnetesse eurodesse.