Riigikogu liikmed on viidanud põhiseadusele, mille järgi on igal Eesti kodanikul õigus riigi ja seaduse kaitsele ning kõik on seaduse ees täiesti võrdsed. Poliitikud on juba varem eelnõu vajadusest rääkides viidanud faktile, et suur osakaal Eestis elevaid elab vaba-abielus ja väljaspool seaduslikku abielu sünnib ka enam kui pool lastest. Just need samad asjaolud on eelnõu algatajate sõnul kaasa toonud vajaduse reguleerida kooselu õiguslikke tagajärgi ning kaitsta perekonnasuhtes ka nõrgemat poolt.

Eelnõu kohaselt saavad kõik Eestis elavad paarid võimaluse oma kooselu notari juures registreerida. Selleks peavad elukaaslased sõlmima kooselulepingu, kus tuleb valida varasuhe ning seejärel lepitakse kokku pärimises. Kooseluseadusest tuleneva lepingu sõlmides kohustuvad elukaaslased üksteist vastastikku ülal pidama ja toetama.

Kirikute nõukogu jaoks on selline seadus mõeldamatu ja totaalselt kõikide põhitõdede vastu. Isegi kui seadus hääletatakse tagasi, jätkub ikkagi samasooliste kooselu, lihtsalt ametlik registreerimine pole võimalik. Samuti muudaks seadus paljude vastassoost paaride elu lihtsamaks. Kindlasti tasub ka mainida, et Euroopa Inimõiguste Konventsiooni järgi kuuluvad perekonnaelu alla ka abielulaadsed suhted samast soost isikute vahel. Ning seoses konventsiooniga on ka väga paljud Euroopa Liidu liikmesriigid on selle seaduse vastu võtnud.

Samuti saab kinnitada kõikidele klassikalise abielu ja pereväärtuste kaitsjatele, et abielu on ja jääb mehe ja naise vaheliseks suhteks. Keegi ei jää millestki ilma ja midagi ei võeta ära. Abielus mehe ja naise jaoks jääb kõik samasks. Samasooliste paaride hõlmamisest perekonna mõistega tuleneb lisaks riigi kohustus kehtestada õiguslik regulatsioon sellise kooselu registreerimise võimaldamiseks, et ka samasoolised paarid saaksid takistusteta perekonnaelu elada. Tolerantse ning demokraatliku ühiskonnana tuleb meil leppida, et kaasaegse perekonnaelu tähendus on laiem kui ainult abielu ja sellega, et perekonnaelule on igaühel õigus, ka neil kes võivad olla oma valiku poolest teistsugused.