Üle 20 aasta tegutsenud organisatsioon seisab hea õpilasfirmade ja töövarjupäeva programmi korraldamise, ettevõtlus- ja majandusalaste õppeprogrammide väljatöötamise ning õpetajate koolitamise eest. Junior Achievementi missiooniks on tagada koolinoortele heal tasemel ettevõtlusõpe, et arendada nennde ettevõtlikku eluhoiakut ning kujundada majanduslikult mõtlevaid inimesi.

2014. aasta konkursist võtavad osa parimad õpilasfirmad 39-st Euroopa riigist. Konkursil astuvad võistlustulle näiteks sellised meeskonnad: Experimento Rumeeniast, mis toodab elektroonikakomplekte, mis aitavad õpilastel paremini mõista elektroonikat ja robootikat.

Saksamaal loodud õpilasfirma Plattenspiel on võtnud fookusesse taaskasutuse, pakkudes vanadest vinüülplaatidest loodud stiilseid ja kasulikke tooted (kotid, kausid, õllematid, lipsud, nutitelefonide kaitsed jpm).

Tšehhi õpilasfirma Greenjoy on võtnud šnitti eestlaste loodud Click & Grow lillepotist, pakkudes automaatkastjaga lillepotti, stmillest saab iga majapidamine alati värskeid maitsetaimi. Kõikide ideedega saate tutvuda Junior Achievement Eesti Facebooki lehel.

Võistlusest võtab osa ka Eesti 2014. aasta Junior Achievementi õpilasfirmade konkursi võitja Teamo, mille koosseisu kuuluvad Dajana Grasman, Diana Tanaga ja Karina Kabrits. Teamo ideeks on pakkuda algkoolilastele suhtlemise- ja koostöövõime arendamise koolitusi nii eesti kui vene keeles. Ühe Teamo liikme sõnul on tal väike 7-aastane sugulane, kellel on suhtlemisprobleemid. Sellest kooruski välja idee luua õpilasfirma, mis pakub noortele suhtlemiskoolitusi, et parendada noorte sotsiaalseid oskusi. Meeskonna juhi Diana Tanaga sõnul neil Eestis otseseid konkurente ei ole, küll aga on kaudseteks konkurentideks huviringid, noortekeskused jms.

Teamo esindajate arvates on Junior Achievementi rahvusvahelisel konkursil sel aastal konkurents suhteliselt tihe. „Häid ideid on palju ja konkurendid on tugevad. Suur hulk õpilasfirmadest pakuvad erinevaid IT-lahendusi, sh aplikatsioone, kuid palju on ka huvitavaid käegakatsutavaid tooteid. Teenuseid pakkuvaid õpilasfirmasid ikka jagub, kuid selliseid, kes pakuks lastele suunatud teenuseid, väga palju ei ole,“ lausus rühmajuht Dina Tanaga.

„Ürituse jaoks on ettevalmistus olnud hea. Koha suhtes meil ootusi ei ole, kuid eks näis, kuidas läheb. Siiski anname endast parima ja pakume teistele riikidele tugevat konkurentsi, et näidata end heast küljest. Loodame parimat!“ lisasid teised meeskonnaliikmed. Tuleviku osas Teamo esindajad päris kindlad ei ole, kuid kaaluvad ka reaalse ettevõtte loomist. Võimalik, et laiendatakse ka teenuste valikuid, pakkudes juurde ka muid koolitusi.

Eelmisel aastal võitis Suurbritannias toimunud Junior Achievement Euroopa õpilasfirmade võistluse Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpilaste poolt loodud Eesti õpilasfirma Kolm Põrsakest. Nemad pakuvad laste sünnipäevadele teadus-showsid, tehes õpetlikke, lõbusaid ja kaasahaaravaid keemia- ning füüsikakatseid. Kolme Põrsakese esindaja Ergo Kukke sõnul on neil nüüdseks registreeritud ka osaühing, mis toimib üpriski edukalt.

Käesoleval hetkel on neil 20-30 esinemist kuus, kuid plaan on laiendada ettevõtmine kuni 100 esinemiseni kuus. Selleks on neil kavas pakkuda esinemisi ka lasteaedadele. Juba on neil kokkulepped esinemisteks olemas 90 lasteaiaga Tallinnast, 21 lasteaiaga Tartust, kuid plaanis on kaasata ka lasteadu mujalt linnadest. Üritusi viivad läbi ligikaudu 60 töötajat, kuid Kukke sõnul on neil abikäsi juurde vaja ligikaudu 20. Peamiselt tegutseb ettevõte Eestis, kuid Kukk ei välista, et tulevikus laienetakseka Soome turule.

Kingstoni Ülikooli poolt läbi viidud uuring näitab, et selliste programmide läbimine, nagu veab Junior Achievement, tuleb elus kindlasti kasuks. Uuringu andmetel tegutsevad JA noored vilistlased hiljem innovaatilisemates valdkondades ning nende ettevõtted on üldjuhul edukamad kui noortel, kellel õpilasfirma kogemus puudub.

Swedbank on õpilasfirmade programmi peatoetaja, kes usub, et homne ettevõtlus on tänaste noorte nägu. Swedbank on alates 2010. aastast toetanud Junior Achievmenti õpilasfirmade programmi enam kui 200 000 euroga.