Tehnikagurud esindavad Eestit oktoobri alguses Prantsusmaal Euroopa kutsemeistrivõistlustel EuroSkills 2014, kus võtavad mõõtu 26 riigi parimad kutseõppurid. Suurvõistluseni on jäänud veidi üle kahe nädala ja täna räägivad noormehed, mida nad ootavad võistluselt ja mis on nende tulevikuplaanid.

Mida siis tegelikult tähendab mehhatroonika?

Roland Roman: Mehhatroonika oli algselt mehhaanika, elektroonika ja informaatika puutepunkt, kuid tänapäeval on aina enam lisandumas arvutisüsteemid, tehisintellektid ja nende erinevad kombinatsioonid. Tegelikkuses peab pädev mehhatroonik suutma projekteerida, valmistada ja programmeerida tootmisliine. Tulenevalt töö keerukusest on need erinevad etapid jaotatud kitsamate spetsialistide vahel.

Olete mõlemad õppinud Tallinna Tööstushariduskeskuses, miks te valisite mehhatroonika eriala?

Johan: Olen oma valikuga väga rahul, kuigi sisseastumisel ei teadnud ma päris täpselt, mida
mehhatroonika endast kujutab, kuid tehnika huvitas mind väga.
Roland Roman: Algselt asusin õppima automaatikat, sest raua liigutamine kõlas minu jaoks maagilisena. Edasi arendasin oma teadmisi mehhatroonika vallas, sest mehhatroonika on interdistsiplinaarsem õppekava kui automaatika ning seetõttu sobis see minu jaoks rohkem.

Mis on teie eriala suurimad plussid?

Johan: Ma saan tegeleda asjadega, mis mulle meeldivad ning iga päev õppida juurde midagi täiesti uut ja huvitavat. Kuna mehhatroonika hõlmab väga palju erinevaid valdkondi, siis saan vabalt valida, mis suunas soovin ennast arendada.
Roland Roman: Nõustun Johaniga, et eriala peamine pluss on lai spekter võimalusi enese arendamiseks ja tulevikus spetsialiseerumiseks.

Kuidas toimus Tallinna Tööstushariduskeskuses õppetöö?

Johan: Õppetöös oli alguses palju teooriat ja hiljem asendus see suures osas praktikaga. Õpitud teooriast on palju kasu, kui tuleb asuda tegeliku töö juurde, muidugi kõike teooriat ei saa lihtsalt pähe õppida, vaid asjadest tuleb aru saada ja teada, kust vajadusel abi saada.
Roland Roman: Kutsekoolile omaselt sisaldas õppetöö palju praktikat, mis andis võimaluse kõik vead omal käel läbi teha ja lõpuks jõuda õige lahenduseni. Saime õppida nii õpetajate kui ka enda kogemusest.

Milliseid oskusi ja teadmisi oli vaja sisseastumisel?

Johan: Kindlasti peaks olema huvi tehnika või infotehnoloogia vastu, kuid sisseastumisel oskusi ja teadmisi mehhatroonikast keegi ei nõua. 

Roland Roman: Minu sisseastumine läks vägagi valutult ja nagu Johan ütles, siis arvan ka mina, et peamine on ikkagi huvi eriala vastu.

Millised on mehhatroonika eriala karjäärivõimalused?

Roland Roman: Karjäärivõimalused on laiad, alates tootmisliinide mehhaanikust kuni müügijuhini. Koolis olen kohanud mehhatroonikuid, kes töötavad Eesti juhtivate tootmisettevõtete inseneride ja müügijuhtidena.

Kas töötate juba oma erialal?

Johan: Mina käin veel koolis ning teen erialast tööd ja praktikat korraga.
Roland Roman: Olen leidnud endale sobiva töö n-ö vabakutselise mehhatroonikuna. Töötan erinevates ettevõtetes projektide kallal alates tehnikust kuni projektijuhini.

Kus te praktikal käisite?

Roland Roman: Esimene praktika oli elektrikuna, teine tööstusautomaatika programmeerijana ja kolmas turvatehnikuna. Kõik praktikad olid Eestis. Kohustuslikke praktikaid on üks, aga kasulik on saada võimalikult palju kogemusi.
Johan: Olen käinud tööl ja praktikal kompressoritega tegelevas firmas ning hetkel olen turvafirmas tehnik. Välismaale praktikale mind ei tõmba, sest kodumaal on häid tehnikuid alati vaja.

Millistel võistlustel olete käinud?

Johan: Oleme käinud vabariiklikul kutsevõistlusel Noor Meister, mille me koos Roland Romaniga ka võitsime.
Roland Roman: Jah, Noore Meistri kuldmedal viis meid ka EuroSkills´ile.

Mis on teie ootused EuroSkills´ile?

Johan: Ootan uusi elamusi, rahvusvahelist võistluskogemust, head seltskonda ja lõbusat reisi.
Roland Roman: Euroskills´ilt ootan ikka head kohta, uusi tutvusi ja meeldejäävaid kogemusi.

Kuidas end suurvõistluseks ette valmistate?

Roland Roman: Ettevalmistuseks on ikka treeningud ja harjutuspäevad koos juhendajaga, anname endast parima, kuid alati võiks olla rohkem aega.
Johan: Nagu Roland Roman ütles, siis treenime pidevalt koolis juhendaja käe all.

Miks peaks osalema kutsemeistrivõistlustel?

Roland Roman: Kutsemeistrivõistlustel osalemine annab hea võimaluse pühenduda oma erialale ning panna oma teadmised ja oskused proovile parimatega. Kindlasti tõstab see enesekindlust ja CV kaalukust tööandjate silmis.

Miks soovitate valida kutseõppe?

Johan: Kas sa oled rohkem praktiline või teoreetiline inimene? Kui praktiline, siis soovitan kutseõpet. Alati saab ju ülikooli edasi minna või vastupidi.
Roland Roman: Et saada oskusi, mitte ainult teadmisi, on vaja palju praktikat ning selleks soovitan valida kutsehariduse. See annab võimaluse õppida paljuski oma vigadest ja õpetajate kogemustest. Ükskõik, kui moodne ka õpe poleks, meenutab see mulle ikka lugusid inimestest, kes õppisid meistri käe all ja neist said oma ala tippspetsialistid.

Mis on Sinu suurim unistus oma erialal?

Johan: Teha tulevikus tööd, mis on mulle hobi eest ja mis mulle väga meeldib.
Roland Roman: Näha päeva, kus ma tean mehhatroonikast kõike.

2.-4. oktoobril toimuvad üle-Euroopalised kutsemeistrivõistlused EuroSkills 2014 Prantsusmaal Lille linnas. Võistlustel panevad oma oskused proovile üle 500 kutseõppuri 26 riigist, kelle seas on ka 14 vaprat eestlast: floristid, veebidisainer, graafiline disainer, trükkal, mehhatroonikud, plaatija, ehitusviimistleja, kokk, restoraniteenindaja ja IT-meeskond.