Just nemad esindavad Eestit oktoobri alguses Prantsusmaal Euroopa kutsemeistrivõistlustel EuroSkills 2014, kus võtavad mõõtu 26 riigi parimad kutseõppurid. Räägime enne suurt katsumust noorte disaineritega õpingutest, tööst, treeningust ja ootustest eelseisvale suurvõistlusele.

Alustuseks küsiks, mis on graafiline disain ja veebidisain?

Silver: Veebidisainer disainib veebi ja ta peab teadma, mis on veebis võimalik. Kindlasti on väga oluline olla kursis viimaste veebitrendidega. EuroSkills´il peab veebidisainer oskama luua terve veebilehe, mis sisaldab nii programmeerimist kui ka disaini. Päriselus pole veebidisaineril programmeerimise oskused vajalikud. 

Martin: Minu arvates on mõlemad alad väga sarnased. Nii veebi- kui ka graafiline disainer keskenduvad visuaalsele kommunikatsioonile, mille puhul on olulised kirjastiil, värvilahendus ja kompositsioon. Näiteks tegeleb graafiline disain trükimeediaga ja veebidisainer on online-keskkonna graafika kujundaja.

Miks valisite selle eriala?

Silver: Valisin multimeediumi eriala Tartu Kutsehariduskeskuses, kuna see võimaldab tegeleda nii programmeerimise kui ka disainiga, mis pakub väga erinevaid väljakutseid ja ei lase rutiinil tekkida. Minu arvates peab töös olema põnevust. Enne kutsekooli minekut käisin ka veidi aega ülikoolis, õppisin IT-d ja semiootikat. Kogu see teoreetiline õpe oli aga minu jaoks igav ja kuiv. Ja siis otsustasingi minna õppima midagi, mis võimaldab mul luua nii kauneid kui ka funktsionaalseid produkte.

Martin: Algselt õppisin Kuressaare Ametikoolis arvutiteeninduse eriala. Seal avastasin enese jaoks graafilise disaini valdkonna, mis omakorda viis mind ka fotograafia juurde. Kui olin kooli lõpetanud, käisin ajateenistuses ja proovisin kätt arvutitehnikuna, kuid mõistin üsna pea, et see ei ole minu eriala. Astusin uuesti sisse Kuressaare Ametikooli multimeedia kujundaja erialale.

Milliseid oskusi ja teadmisi oli vaja sisseastumisel?

Martin: Sisseastumine oli eriti põnev. Esimese ülesandena tuli joonistada kuubikut ja silindrit. Sisseastumisele tuli kaasa võtta oma portfoolio varasematest töödest. Hiljem anti meile liim, paber, käärid ja paluti luua kompositsioon. Kõige huvitavamaks osaks katsetest oli vestlus.

Silver: Sisseastumisel pidi oskama hästi peast arvutada, testis küsiti ka erinevaid silmaringiküsimusi. Vestlusel rääkisin oma huvist eriala vastu ning sellest, mida tahan tulevikus teha.

Mis on teie erialade suurimad plussid?

Silver: Nagu enne ütlesin, meeldib mulle kõige rohkem selle eriala mitmekesisus. Pluss on ka see, et kõik töö saab ära teha arvutiga. Paber ja pliiats pole just minu lemmiktööriistad. Veebidisaineri lõuend on lõpmatu ja absoluutselt kõik on võimalik. Oluline on ka see, et töö tegemine ei sõltu üldjuhul asukohast ning alati saab midagi ise juurde õppida.

Martin: Eriala suurimateks plussideks võib lugeda mitmekülgsust ning võimalusi, kuhu selle ala lõpetanud inimene võib välja jõuda. Multimeedia kujundaja võib tegeleda filminduse, fotograafia, joonistamise, animatsiooni, veebidisaini, digimaalinduse, plakati ja üldreklaami disainiga.

Milline nägi välja õppetöö?

Silver: Oluline osa õpingutest on teooria, mis ei olnud just minu lemmik. Praktilised ülesanded olid põnevad, sai ise midagi valmistada ja töö üle uhkust tunda. Kui tahad hästi osata, peab endal ka asja vastu suur huvi olema. Koolis meeldis mulle see, et kui õpetaja nägi, et oskad rohkem, siis said eraldi põnevama ülesande, mis vastas rohkem su võimetele.

Martin: Õppetöö kohapealt oli nii teooriat kui ka palju praktikat. Väga palju oli maalimist ja joonistamist, mis lisas erialale seose ka graafilise disainiga. Minu jaoks andis see juurde väga palju lisaväärtust, mis hiljem lisas töövoolu ka visandamise ja eskiiside tegemise.
Õpetati palju uusi programme, millest varem ainult kuulnud olin.

Kus käisite praktikal?

Martin: Eesti praktikast oli minu suurim kogemus Sisetelevisioon, kus animeerisin reklaamiklippe. Välismaal käisin ma Soomes Loimaas, kus tegin koostööd väikese disaini agentuuriga. Seal valmis lõputööna seni minu elu suurim plakat, mis oli ligi kahe meetri kõrgune.

Silver: Käisin praktikal Tartus veebilahendusi loovas ettevõttes Newtime. Sain reaalses töökeskkonnas tiimiga töötamise kogemuse ja õppisin palju erialaseid töövõtteid.

Kas juba töötate oma erialal?

Silver: Lõpetasin kooli juunis ja praegu töötan spordiklubide haldamise tarkvara loovas ettevõttes Sportlyzer.

Martin: Kool on mul läbi ja hetkel olen vabakutseline, haaran projekte endale siit ja sealt. Ette on tulnud palju logode ja plakatite kujundamist.

Kuhu tahate oma erialal välja jõuda?

Silver: Minu eriala pakub väga palju erinevaid võimalusi, võin olla disainer või arendaja igal pool. Praeguseks tean üht, mis ka minu valik poleks, tahan olla kõiges parim.

Martin: Praegune väljavaade oleks olla disainer, näiteks reklaamiagentuuris, kuid tulevikus tahaksin töötada valdkonnas, mis nõuab disainerilt rohkem fantaasiat, näiteks videomängude kujundamine.

Oktoobri alguses esindate Eestit Euroopa kutsemeistrivõistlustel veebidisainis ja graafilises disainis, kas olete ka varem võistelnud?

Silver: Olen käinud mitmetel võistlustel. Esimene võistlus oli Trükis 2012, kus olin parim. Olen kahel korral võtnud osa Noor Meister veebidisaini võistlusest, kus teenisin mõlemal korral kuldmedali. Kevadel osalesin külalisvõistlejana Soome kutsehariduse võistlusel Taitaja 2014, kus minu skoor oli jällegi kõrgeim. Talvel võtsin osa ka Päästeameti tuleohutuseteemalisest postrikonkursist ning sain teise koha.

Martin: Mina olen käinud kahel võistlusel, millest esimene oli Noor Meister 2013, kus sain parimaks graafiliseks disaineriks. Teiseks võtsime kooli meeskonnaga osa projektist Migrants In Europe, kust tõime koju kaks auhinda, minu rolliks oli seal videomontaaž.

Mis on teie ootused EuroSkills´ile ja kas teate, mis teid Prantsusmaal ees ootab?
Silver: Loodan, et kõik läheb hästi ja mingeid vigureid ei juhtu. Kindlasti oleks suur rõõm saada ka medal. Võin vaid eelmise korra ülesande põhjal oletada, mis mind ees ootab. Teada on, et tuleb luua veebileht.
Martin: Tahan anda endast kõik ja loodan hästi esineda. Mina tean ainult seda, et ühe ülesandena on oodata logo kujundust, kõik muu selgub kohapeal.

Kuidas end võistlusteks ette valmistate?

Silver: Mõtlen, harjutan, vaatan üle asju, mis võivad keerulisemad olla. Toetun eelmistel võistlustel saadud kogemustele ning üritan parandada seda, mis seal ideaalselt välja ei tulnud ning konsulteerin oma juhendajaga igapäevaselt Skype teel.

Martin: Treeningperioodil toimub ettevalmistus pidevalt, ülesanded saan juhendajalt, mida lahendan igal vabal hetkel.

Miks peaks osalema kutsemeistrivõistlustel?

Silver: Võistlustel osalemine annab uusi kogemusi. Saad näiteks teada, kuidas tuled toime suure pinge all töötades, sest aeg on ju limiteeritud. Kindlasti on ka võimalus jääda silma mõnele heale ettevõttele, kes võib sulle tulevikus tööd pakkuda.

Martin: Kutsemeistrivõistlus on elus ainulaadne võimalus, kus on võimalik ennast erialaselt proovile panna.

Miks soovitate õppida kutseõppes?

Silver: Kutseõppes saab praktilisi oskusi ja kogemusi, mis on minu arvates kõige tähtsam. Lisaks saab käia praktikal ja kinnistada oma erialaseid teadmisi ja oskusi reaalses töökeskkonnas. Tööpakkujad nõuavad alati eelnevat töökogemust ja olles praktikal käinud, on juba mingigi töökogemus olemas.

Martin: Kutseõpe sobib just neile, kes soovivad omandada teadmisi ja oskusi kindlal erialal.

2.-4. oktoobril toimuvad üle-Euroopalised kutsemeistrivõistlused EuroSkills 2014 Prantsusmaal Lille linnas. Võistlustel panevad oma oskused proovile üle 500 kutseõppuri 26 riigist, kelle seas on ka 14 vaprat eestlast: floristid, veebidisainer, graafiline disainer, trükkal, mehhatroonikud, plaatija, ehitusviimistleja, kokk, restoraniteenindaja ja IT-meeskond. Noorte osalemist rahvusvahelistel võistlustel koordineerib SA Innove.