NJÄMM: Retsept Evelin Ilvese värskest koolikokaraamatust: kohupiima-kõrvitsakook
Ajakirjade Kirjastus andis välja Evelin Ilves ja fotograaf Hele-Mai Alamaa koostatud kokaraamatu "Söögivahetund. Koolikokkadelt kodukööki." Presidendiproua Evelin Ilves ja fotograaf Hele-Mai Alamaa tegid kahe aastaga tiiru peale Eesti koolidele, istusid lastega laua taga ja maitsesid roogi, uurisid õpilastelt lemmiktoite ja kokkadelt nippe. Kui ikka lapsed õhkasid: “Tahaks kodus süüa sama hästi kui koolis!”, oli selge, et koolikokk oli oma tööd südamega teinud. Tunnustamaks osavate koolikokkade tööd, ongi sellesse raamatusse koondatud parimad koolitoidud, mida võiks kodus järele teha. Koolikokkade loomingu on kodukööki sobivaks timminud hobikokk ja toidublogi pidaja Tuuli Mathisen.
Johannese kooli kokkadelt Rosmal
Kohupiima-kõrvitsakook 10–12-le
Vaja läheb
Põhi ja kate:
130 g võid
3 dl täistera-speltajahu
1 tl soodat
1 tl sidrunhapet
1 dl suhkrut
100 g maitsestamata jogurtit, hapukoort või keefirit 1 muna
Täidis:
350 g 10% kohupiima
150 g hapukoort
3 muna
1 dl suhkrut
150 g jämedalt riivitud kõrvitsat
kaneeli
Valmistamine
Kuumuta pöördõhuga ahi 160 kraadini või tavarežiimil ahi 180 kraadini. Sulata või. Sega jahu sisse sooda, sid- runhape ja suhkur. Lisa jahusegu sulatatud võile ja sega. Eralda 1/3 saadud purust katte jaoks. Lisa ülejäänud 2/3 puru hulka jogurt, hapukoor või keefir ja muna, sega ühtlaseks tainaks. Määri tainas küpsetuspaberiga kaetud 24 cm läbimõõduga vormi põhjale.
Täidise tarvis sega kohupiim hapukoore, munade ja suhkruga. Sega hulka jämedalt riivitud kõrvits ja mait- sesta kaneeliga. Vala täidis põhjale ning raputa peale eelnevalt kõrvale pandud purukate. Küpseta umbes 40 minutit. Kook on valmis, kui tikuga katsudes ei jää tainas enam tiku külge. Jahuta kook enne serveerimist täielikult.