Seda kõike oli liiga palju. Minus valitses segadus, ärevus, hirm, kartus läbikukkuja olla, midagi valesti teha. See vaimne terror oli vaid algus, mis on tavapärane väga paljude noorte elus.

Oleks keegi osanud mulle rohkem tähelepanu pöörata ja küsida, miks mul olid pidevad kõhuvalud, miks ma olin alati üksinda, miks ma kartsin väljas käia, miks ma olin nii noores eas juba nii närviline. Need on vaid mõningad märgid, mida võib noorukite varajases söömishäire väljakujunemises täheldada.

Mäletan, et ühel hetkel ma lihtsalt ei omanud mitte mingisugust kontrolli oma elu üle, kuid märkasin, et ainus, mida suutsin kontrollida, oli see, milline ma välja nägin. Hakkasin kõvasti trenni tegema ning järjest vähem sööma. Uputasin justkui oma mured ja hirmud treeningusse ja nii algas minu söömishäire teekond.

Elu kõige olulisemaks asjaks kujunes meeletu sport ja väga vähene söömine, et kõhn olla, kuna vaid läbi selle sain tunnustust ja häid sõnu ning nii ununesid muud probleemid. See oli minu anorektiku teekonna algus, millele järgnes buliimia koos ületreenimisega. Tänan jumalat, et sinnaotsa oksendamist ei lisandunud, mis enamasti buliimiaga kaasas käib.

Ma ise ei saanud väga palju aastaid aru, mis minuga õieti toimub. Mu lähedased küll märkasid, et midagi on valesti, kuid ei mõistetud, et mis see on ja seega ei osatud ka aidata. Tundsin end aastaid ääretult üksinda. Oleks ma vaid varem osanud mõista seda haigust ja kiiremini abi poole pöördunud, oleksin olnud tagasi elu nautimas palju aastaid varem.

Nüüdseks aga olen maha pidanud pika ja keerulise tee tervenedes söömishäirest. Olen olnud haiglas ja erakliinikus ning saavutanud uskumatu edu. Elu SH-ga on raske ja see pole tegelikult elu, see on pidev võitlus, mis teeb su maatasa ja ma ei sooviks seda oma vaenlaselegi.

Seega, kui sa tunned, et oled triivimas taolisele teele, kus probleemid on kasvamas üle pea ja märkad, et miskipärast oled hakanud enda välimusele või toitumisele liigset tähelepanu pöörama, seda piirama või hoopis liialdama, tundes hiljem süümepiinud, võivad need olla esimesteks märkideks SH tekkimisel. Et häire kammitsaisse mitte sattuda, on väga vajalik kiire sekkumine. Selleks ei pea olema suured ja rasked probleemid, abi poole võib pöörduda ka siis, kui on vaid kahtlus või soovid rohkem SH-st teada saada, et see välistada. Mida varem abi poole pöörduda, seda kiiremini kõik taas korda saab.

Ma olen ise väga tänulik kõigile, kes sel raskel ajal minu jaoks olemas olid. Tugi on sel ajal ääretlult oluline ja ilma selleta on keeruline. Võib juhtuda, et toeks ei ole keegi sinu lähedastest, kuna ehk asi on liiga keeruline, et seda mõista? See ei tähenda aga, et oled üksi!

Söömishäiretele pühendunud MTÜ Eriline on koostöös noorte vaimse tervise portaaliga Peaasi.ee söömishäirete foorumi, kuhu saab mure korral pöörduda. Leiad kindlasti suurt toetust ja mõistmist. Isegi kui sul on vaid pisike kahtlus, et midagi võib olla halvasti, siis tule ja uuri, suhtle ja küsi küsimusi! Kindlasti uuri lähemalt ka üldise informatsiooni saamiseks söömishäirete lehekülge www.eriline.ee, kus paremalt ülevalt leiadki nupu „foorum”.

Ära jää üksi kurvastama, vaid tule ja vajadusel küsi julgelt abi! Oleme üksteisele toeks ning saame koos hakkama. Elu on seda väärt!

„Peaasi.ee – Eesti noorte vaimse tervise alane e-nõustamine, veebiplatvorm ja e-lahendendused“ on rahastatud Norra toetusest 2009-2014 Rahvatervise programmi raames.