“Piirid sees ja väljas” eriprogramm linastub mitmel festivalil Euroopas ja Ameerikas. Projekti eesmärk on jagada Ida-Euroopas elamise kogemusi lääne publikuga, saavutamaks kontinendi kahe poole vahel paremat mõistmist ja dialoogi. Filmid taaselustavad selle, milline teine pool noortele tundus, kuidas see arvamus tegelikkusele vastas ning kuidas ühiskond teist poolt ette kujutas.

Ida-Euroopas on viimase viie aasta jooksul pead tõstnud mitu režissööri, kelle sünniaeg jääb 1970. aastate keskpaika ning lapsepõlv möödus Nõukogude süsteemi viimaste hingetõmmete ajal. “Nüüd 25 aastat pärast Berliini müüri langemist esitatakse läbi filmide oma vaatenurk loomingulisuse ja täiskasvanuks saamise perspektiivist,” kirjeldas programmi kokku pannud Hispaaniast pärit Javier Garcia Puerto, kes ise nägi külma sõja perioodi Lääne-Euroopa vaatevinklist.

“See on huvitav programm ja tegelikult on meil filme rohkemgi, mis siia sobiksid. Me küll tähistame 25 aasta möödumist Berliini müüri füüsilisest langemisest, aga autorid mõtisklevad oma filmides selle üle, mida see aeg, mis jäi müüri taha, on endaga kaasa toonud tänasesse päeva, mis on muutunud, mis mitte. Teostuselt üks huvitavamaid filme sellest seeriast on kindlasti Ungari metafooriline film “Miraaž”, kus allteks jutustab tänapäeva Ungari ühiskonnas toimuvast,” rääkis PÖFFi direktor Tiina Lokk.

“Piirid sees ja väljas” programm PÖFFil:

· “1989” (Taani), rež. Anders Østergaard

· “Bornholmi tänav. Uskumatu, aga tõestisündinud lugu alampolkovnik Harald Schäferist” (Saksamaa), rež. Christian Schwochow

· “Disko ja tuumasõda” (Eesti), rež. Jaak Kilmi

· “Eikellegi laps” (Serbia), rež. Vuk Rsumovic

· “Fair Play” (Saksamaa), rež. Andrea Sedlácková

· “Miraaž” (Ungari-Slovakkia), rež. Szabolcs Hajdu

· “Monument Michael Jacksonile” (Serbia-Saksamaa-endine Jugoslaavia Makedoonia vabariik-Horvaatia), rež. Darko Lungulov

· “Quod erat demonstrandum” (Rumeenia), rež. Andrei Gruzsniczki

· “Viktoria” (Bulgaaria-Rumeenia), rež. Maya Vitkova

18. Pimedate Ööde Filmifestivali põhiprogrammi piletite eelmüük algas 7. novembril. PÖFFi põhiprogrammi piletid on müügil festivali info- ja piletikeskustes Tallinnas Solarise keskuses, Coca-Cola Plazas, Viimsi kino infopunktis, Pärnu Apollos, Tartu Kaubamajas ning kõikides Piletilevi müügipunktides üle Eesti ja internetis aadressil www.piletilevi.ee. Festivali ajal müüakse pileteid ka kõikides linastuskohtades.

Rahvusvaheline Produtsentide Liitude Föderatsioon FIAPF kinnitas Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali alates 2014. aastast temaatiliselt ja geograafiliselt piiramata võistlusprogrammi koostamise õigusega festivalide hulka. Kokku on sellise õigusega festivale maailmas 15. Euroopa Liidu põhja- ja idaosa mõjukaim filmifestival toimub 14.-30. november.