Festivali avaseansil tulevad filmitegijate ja festivalikülaliste ees ekraanile Priit Tenderi “Alateadvuse maja” (Eesti Joonisfilm, treiler), Mattias Mälki “Põhjatäht” (Eesti Joonisfilm) ning Ülo Pikkovi “Tik-Tak” (Nukufilm).

11-minutiline joonisfilm “Alateadvuse maja” räägib psühhedeelse loo korstnapühkijast ja põlevast naisest. “Põhjatäht” viib vaataja 14-minutilisele joonisretkele spioonide, tuukrite ja meritähtede hämarasse maailma. “Tik-Tak” on aga 9-minutiline ohtrate kellaosakeste abil animeeritud nukufilm, mis visualiseerib aega ning selle fataalset olemust.

16. animafilmide festival Animated Dreams koosneb rahvusvahelisest lühianimafilmide võistlusprogrammist, täispikkade animafilmide programmist ja eriprogrammidest.

Rahvusvaheline lühianimafilmide võistlusprogramm pakub 2013-2014 kunstiliste animafilmide koorekihti: nii rahvusvahelisse võistlusprogrammi kui ka programmi “Panoraam” on valitud animafilmide koorekiht. Rahvusvahelises võistlusprogrammis osaleb 40 filmi (kokku 600 esitatu seast) 22 erinevast riigist. Animated Dreams Grand Prix on välja pannud Nukufilmi stuudio väärtuses 1000 eurot. Eesti filmidest kandideerivad Grand Prix'le Ülo Pikkovi “Tik tak”, Kristjan Holmi “Must stsenaarium” ning Priit ja Olga Pärna “Lendurid koduteel”.

Animated Dreams pakub erinevatest teemadest inspireeritud kuraatorprogramme. Täiskasvanutele mõeldud ööprogramm “Iha ja seksuaalsus” vaatleb seksuaalsust puudutavaid teemasid erineva nurga alt, jäädes samal ajal siiski delikaatseks. Naerutav ning teravmeelne huumoriprogramm “Himu ja huumor” pakub absurdi, eneseirooniat ja üllatusi.

Animadokkide eriprogrammis on portreteeritud teemad, mida on keeruline kaamerasse püüda või millest on keeruline kaamera ees rääkida: avameelselt homoseksuaalsusest, abordist läbi naise psüholoogia, sõjast läbi visuaalsete metafooride, elust Aspergeri sündroomiga jpm.

Animated Dreams asetab Soome anima 100. juubeli puhul oma tänavuse festivali keskmesse põhjanaabrite animaloomingu paremiku ja uued pärlid, mida saadavad näitused ja jutuajamised. Ka Soome-Rootsi kirjaniku ja kunstniku Tove Janssoni loodud muumisid ootab Soome animatsiooni 100. juubeli puhul taassünd: tänavu oktoobris tuli Soome-Prantsuse koostöös pärast nelja pikka tööaastat välja 80-minutiline film “Muumid Rivieral”.

Täispikkadest filmidest on festivali programmis veel depressiooni käsitlev, kuid humoorikas film “Kivid mu taskutes” (Signe Baumane), itaaliamaiguline Õnnelikkuse kunst” (Alessandro Rak) ja Noam Chomskyt portreteeriv “Kas pikk mees on õnnelik?” (Michel Gondry).

Animated Dreams on osa Pimedate Ööde Filmifestivali programmist. Festival toimub 19.-23. novembrini kinodes Sõprus ja Artis.

Vaata festivali filmikava www.anima.ee