Soome esimene animafilm valmis 1914. aastal. Kunstniku ja karikaturisti Eric Vasströmi liikuvaid pilte näidati tookord enne filmiseansse Helsingi kinodes. Kahjuks ei ole Vasströmi töödest järeltulevate põlvedeni säilinud ühtki kaadrit. Esimene päris animastuudio alustas 1960. aastal California animaatori Bob Balseri abiga, kes kogus kokku ja haris mitmeid animaatoreid, kes moodustasid Soome animatsiooni selgroo. Sulaaeg algas 1970. aastatel mitme uue animaatori ilmumisega. Esimene täispikk animatsioon, Riitta Nelimarkka ja Jaakko Seecki lamenukkanimatsioon “Seitsemän veljestä” (“Seitse venda”) linastus aastal 1979. 1990. aastad muutsid omakorda animatsiooni areeni: Soome esimene animatsioonikool alustas Turus 1994. aastal, mille juhiks sai eesti animatsiooni suurnimi Priit Pärn.

Aastakümnete vältel kujunes Soome animakunsti stiil ja tehnika väga eripalgeliseks ning aegade jooksul on selle ala filmitegijaid pärjatud paljude rahvusvaheliste preemiatega ja ka filmide vaatajanumbrid kosuvad aasta-aastalt. Soome animastuudiod on viimastel aastatel jõudsalt kasvanud ning maailma filmipublikuni on jõudnud mitmeid animeeritud täispikki filme ("Niko ja põhjapõdrad") ja telesarju ("Dibidogs"). Ka kultusmängu Angry Birds tegijad ehk Rovio animatsioonistuudio on soomlaste loodud ning täna üks suurimaid stuudioid Euroopas.

Väljapaneku inspiratsiooniks on Tuula Leinoneni 2014. aastal ilmunud raamat "100 aastat soome animatsiooni", mis kaardistab põhjalikult sealset animatsiooniajalugu.
Soome Instituudiga koostöös valminud näituse koostajad on Taru Anttila (Taiteen edistämiskeskus / Arts Promotion Centre Finland) ja Reetta Neittaammäki (Animation Crank Handle).

Näitus on avalöögiks 16. Baltimaade suurimale animatsioonfilmide festivalile Animated Dreams, mis toimub Tallinna Pimedate Ööde Filmifestivali raames. Animated Dreamsi fookuses on tänavu Soome animatsioon: festivalil näeb Soome uue animaatorite generatsiooni värskeid palu ja dokumentaalfilme Soome animatsiooni ajaloost. Lisaks toimub paneeldiskussioon Soome animatsiooni minevikust ja tulevikust ning väljaspool kinosaale saab Soome sajandipikkuse animakunstiga tutvust teha veel teiselgi näitusel, interaktiivsel väljapanekul “Lõbustuspark” endises Heliose kinos (avatud 20.-30.11), kus animaatorite tööd tuuakse ekraani tagant publikule käegakatsutavaks. Animated Dreamsil on rõõm tuua ekraanile ka Soome-Prantsuse koostöös äsja valminud ja oktoobris esilinastunud, Tove Janssoni originaalkoomiksite põhjal valminud täispikk animafilm "Muumid Rivieral"

Vaata lisa: www.anima.ee