Terve novembrikuu jooksul olen tegelenud koolilastega Eesti sponsoritele personaalsete kirjade kirjutamisega. Samuti üle andnud Eestist saadetud toetajate kirjad/pakid lastele, vajadusel abistanud ka kirjade ettelugemisega. Sellest on eelnevalt põgusalt juttu olnud ka ühes minu eelmises postituses.

Millist (isegi mitmemillist!) rõõmu võib siinsele lapsele pakkuda ühe kirja või postkaardi saamine! See on kirjeldamatu!!! Tänan siinkohal kõiki toetajaid, veel rohkem neid, kes ka toetuslapsega personaalset kontakti loonud on.

Ei saa öelda, et protsess oleks läinud ludinal. Enamus algkooli lapsi end kirjalikult inglise keeles väljendada ei oska või jääb sellega hätta, olen kohanud ka nt 6. klassi lapsi, kes isegi tähti ei tunne. Hinnanguid andmata, see on kurb reaalsus. Sel juhul olen lähenenud lihtsalt teisiti: aidanud kasvõi mõne lause kirjutamisel ("Dear Toetaja Nimi, Thank you for supporting me. Wish you all the best") ja pannud suuremat rõhku joonistamisele.

Kongo algkooli lastega lõime "postkontori" õpetajate parklasse õues puu all. Harmattan on küll Sahara kõrbest kohale jõudnud ning õhus võib selgelt näha tolmu ja liivaosakesi ja tunda tugevamaid tuulepuhanguid, kuid lapsed oli vaprad ja kirjutasid oma headele Eesti toetajatele innuga, ka tuulest viidud paberilehtedele mitmeid kordi järgi joostes. Seega, kallid toetajad, palun ärge pahandage, kui mõni kiri on tolmune või isegi serv katki, see lisab vaid kirjale väärtust: on tehtud südame ja hoolega.

MTÜ Mondo kaudu ja eestlaste rahastusel toetust saavad lapsed saavad toetussumma eest (40 eurot õppeaastas) 1-2 koolivormi, koolikoti, õppevahendeid, sandaalid ja natuke taskuraha. See on paljudele väga suureks abiks, milleta koolitee katkedagi võib...

Kongo küla on Ghana riigi üks vaesemaid piirkondi, raskustes olevaid peresid on palju. Mondo toetuslapsed on prioriteetselt orvud. Lood on kurvad, taust veel kurvem. Nii mõnigi laps on kaotanud nii ema kui ka isa, elab tädi, onu, vanaema või kellegi teise juures. Kui küsida siinselt lapselt, mitu õde-venda sul on või mis su ema nimi on, võib laps sattuda segadusse. Emaks nimetakase ka isa uut naist või tädi, kelle majapidamises laps elab ning õdedeks-vendadeks kõiki lapsi, kes sinuga koos elavad. Täpsem on küsida, mitu last sinu sünnitanud ema veel sünnitanud on.

Arengukoostöö, humanitaarabi ja maailmahariduse valdkonnas tegutsev MTÜ Mondo lähetab kuni 2015. aasta lõpuni Välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabi projekti raames Aafrikasse ja Aasiasse 18 oma ala kogenud eksperti, kes 2-6-kuuste lähetuste jooksul panustatavad koostööpartnerite projektide arengusse.