Lavastuse aluseks on Raua näidend "Järgmine voor", mis kaks aastat tagasi Von Krahlis etendus ning hiljem ka kaugel Ameerikas nime "American Monkey" all lavalaudadele jõudis. Raua sõnul on "Viimne voor" näidend, kus saavad teoks iga talendisaate kohtuniku, aga ilmselt ka paljude televaatajate painajad.

On päris tavaline, et staarisaate žüriisse kuuluvad üks intelligent, üks kaunitar ja üks lahtise suuvärgiga tüüp, kelle ülesandeks on kandidaate peedistada. Näidend jutustab lahti loo, mis saab aga siis, kui staarisaate kohtunikest teatrilaval saavad kuulsused ise, olles sunnitud formaadist välja tulema. "Väga huvitav ja põnev," jagab pärast esietendust näidendis iseennast mängiv Raud oma esimesi emotsioone. Etendusega ei taha mees enda sõnul midagi spetsiifilist öelda, kuid loodab, et vaataja nopib sellest endale mingigi mõtte koju kaasa. "See on vaid meelelahutus," tsiteerib Mihkel Chi McBride'i ja lisab: "Kõige olulisem on teatris puhul, et see oleks haarav ja põnev."

Hetkel on käimas ka "Eesti otsib superstaari" 6. hooaja eelvoorud. Juhuse tahtel toimub Tartu oma päev pärast "Viimse vooru" esietendust. Miks sel aastal Raud oma kohtunikupingi loovutas? "Mul füüsiliselt ei ole aega, et sõita ja teha seda saadet. Minu roll on seal ammendunud," tunnistab ta ning peale väikest mõttepausi lisab: "Juba 5. hooajal sain aru, et ega ma ei suuda olla seal uudne või lahe."

(Hetk näidendist.)Pealtnäha turvalises keskkonnas aset leidev ettelaulmine teeb mitu ootamatut pööret; hindajate ette astub ebastabiilne noormees, kes ei lepi läbikukkumisega ja alustab relvaga ähvardades kohtunikega psühholoogilist mängu saatesse jäämise nimel.

Raud kinnitab, et on viie hooaja jooksul tundnud kohtunikuna laua taga istudes hirmu. Mitte formaadisisest, vaid isiklikku. "Paar korda on hüsteeriale kaldumist olnud, kuid arvan, et see oli act. Inimeselt ei saa küsida ka, kas sa oledki nii emotsionaalne või mängid seda," meenutab ta. Samuti kajastub näidendis, et Raua mõõdutundetu nartsissisti kuvand on formaat. "On palju inimesi, kes minuga rääkima tulevad ja vestluse lõpus ütlevad, et "sa ei olegi nii vastik kui ma alguses arvasin." Teleri ees inimesed muutuvad: iseendaks jäämine ja olemine on väga raske," lausub ta.

Mis on Mihkel Raua painaja? "Ma iialgi ei julgeks niimoodi laulma minna. See kõlab küll banaalselt, aga a capellat laulda kolme inimese ja kaamerate ees, see on suur eneseületamine," rääkis intervjuu käigus Mihkel.  Arvan, et see ongi. 

Väike lisa: mida soovitab Raud staarisaatesse pürgijatele? "Jätke relv koju!"

Laval
LIIS LEMSALU
MART SANDER
MIHKEL RAUD
RAUNO POLMAN

Autor MIHKEL RAUD
Lavastaja INGOMAR VIHMAR

Kokku vaid 9 etendust jaanuaris Tartus ja märtsis Tallinnas.