Et Kristin armastab isikupära ja oma fantaasiat erinevate soengute, lõikuste ja värvide kaudu ellu viia, on kaugelt näha juba tema enda julgest soengust. „Kui mulle antaks võimalus teha kellelegi midagi, mis iseloomustaks kõige rohkem mind, siis teeksin midagi täiesti värvilist, salgulist, püstist ja sassis. Sellistes soengutes on iseloomu,“ ütleb Kristin ja tema vikerkaarevärvides kiharad on tõestuseks, et ta julgeb teistest erineda ja oma mina väljendada.

Juba lapsena tärganud huvist endale pisikesi afropatse punuda, ema juuksevärve katsetada ja trennis ka sõbrannade soengute eest hoolt kanda kasvas välja elukutse, milles Kristin on oma andekust tõestanud mitmeid auhindu koju tuues ja oma firma luues.
Vaheldusrikas elukutse

„Juuksuri eriala ei saa kunagi muutuda igavaks, sest trendid vahetuvad kiiresti. Tulevad uued soengud ja värvivalikud ning tuleb vaid leida inimene, kellele neid soovitada, sest rahulolev klient on juuksuriametis suurimaks rõõmuks,“ peab Kristin vaheldusrikkust oma elukutse suurimaks eeliseks. Just seetõttu pole neiul ka ühte lemmiksoengut – talle pakub kõige mõnusamat väljekutset just erinevatele inimestele erinevas võtmes soengute tegemine. Mida keerulisemad, seda ägedamad.

Kooliajast mäletab noor juuksur, et kõigepealt tuli omandada teooria, edasi lubati ülespandud soenguid harjutada nuku või teineteise peal ning lõpuks pääses õppesalongi, kus juhendaja valvsa pilgu all sai oma plaane juba inimeste peal ellu viia. Põnevaima ettevõtmisena meenutab Kristin korda, kui tuli ajakirjast etteantud modelli oma kaaslase peal järele teha nii soengu kui jumestuse abil.

„Julgus juuksurtöös tuleb praktika käigus ja kooli õppesalong andis edasiseks teekonnaks korraliku praktika,“ tunnustab Kristin. Järgnevale õppepraktikale sattus neiu juba ühte toredasse pisikesse kesklinna salongi, kust ta võttis ennekõike kaasa tiheda ja kiire salgutamismeetodi ning klientidega vaba ja viisaka suhtlemise oskuse.

Tiitlid viisid oma salongini

Esimese suurema võimaluse kätte harjutatud vilumuse ja loomingulise proovile panna andsid 2010. aastal kaks kutsemeistrivõistlust, kus õpetaja Kristinit osalema julgustas.

„Mäletan siiani neid sipelgaid kõhus ja värisevaid käsi ning kahtlusi, kas saan ikka hakkama ja millesse ma end jälle mässinud olen,“ naerab Kristin ning tunnistab kohe, et tagantjärele mõeldes on neist võistlustest osavõtt andnud talle enesekindlust ja julgust uusi ekstreemsemaid väljakutseid vastu võtta. „Sellistel hetkedel, kus osavõtja peale langeb meeletu tähelepanu, kasvab pinge ja suurenevad kahtlused enda oskustes. Ühel hetkel, kui see kõik läbi saab, saad tegelikult aru, kui tubli ja julge oled olnud.“

Kahtlused ja kõhklused ei puudunud ka siis, kui Noorel Meistril 2010 moodsate naistesoengute kategoorias teise koha ning Baltic Beauty Expo võistlusel Karikas 2010 punutud pulmasoengute alal esikoha koju toonud neiul tekkis pärast Tallinna Tööstushariduskeskuse lõpetamist 2011. aastal mõte luua oma salong.

Olulisim on töötahe

Pärast pikki õhtuid ema ja elukaaslasega kõiki oma äri alustamisega seotud üksikasjade arutamist avas Kristin julgust kokku võttes juba sama aasta augustis Mustamäel pisikese, omanäolise ja värvikireva Bazinga ilusalongi. „Kutsekoolist omandatud iseseisvus töö tegemisel, lähedaste inimeste toetus ning pisik teha midagi uut ja huvitavat jäid peale,“ põhjendab tütarlaps.

Ise tööandja rollis olles peab Kristin lihtsalt juuksuri ja hea juuksuri erinevuseks töötahet. „Kui juuksur tahab olla parim, siis peaks talle suurimaks eesmärgiks olema enda arendamine iseseisvalt ning oskus õppida teiste vigadest. Sellise õpihimulise ning teotahtelise noorjuuksuri võtaks tööle iga tööandja,“ on Kristin veendunud.

Aga kuidas ära tunda, kas juuksurikutse on sinu jaoks see õige? Kristini arvates tasuks mõelda läbi reaalsed situatsioonid, mis selle erialaga kaasnevad ja võimalusel jälgida erialakaaslaste tööd, et saada täpselt aimu, mida amet endast kujutab. „Kutsehariduse omandamise eelis on, et see võimalus on avatud igas vanuses inimesele, seega pole tarvis erialavalikuga liialt kiirustada.“

Noor Meister 2015 toimub 6.-7. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses. Mõõtu võtavad pea 350 kutseõppurit 25 erialal, avatud on töötoad ametite proovimiseks, õppimisvõimalusi tutvustavad 31 kutsekooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee ja liitu üritusega Facebookis.

KOMMENTAAR

Kaja Seppel, Intersalon

Juuksuri eriala lõpetanul on täna tööturule sisenemisel head väljavaated. On palju juuksurisalonge, mis soovivad noori meistreid enda ridadesse võtta ja oma käe järgi välja koolitada. Sageli napib töökäsi, kuna algajad juuksurid on enamjaolt noored naised, pereloomine on kohe-kohe käsil ning laste sündides jäädakse mitmeks aastaks koduseks.
Intersaloni eelistame tööle võtta just kutsekooli lõpetanud noori juuksureid, sest nad on koolis juba omandanud vajalikud alusoskused, kuid ei ole veel välja kujundanud oma joont või stiili. Kuna meie meistrid järgivad ühtset salongisisest koolitussüsteemi ja filosoofiat, on algajal juuksuril kergem meie töötamis- ja mõtteviisi omaks võtta. Arendame oma töötajates loovust, et nad oleksid võimelised võtma osa ka erinevatest soenguüritustest, soengushowdest ja koolitama juuksureid teistest ilusalongidest.

Kooli lõpetajale soovitan otsida juba praktika ajal endale sobiv ilusalong, kus oleks kindlasti olemas juhendaja. Ka Intersalon on praktikabaasiks mitmele Eestis juuksuri eriala õpetavale kutsekoolile. Kui praktikant meile sobib, siis teeme talle ettepaneku pärast kooli lõpetamist salongi tööle asuda. Intersalonis kehtib juuksurite tööoskuste hindamisel mitmeastmeline kvalifikatsioonisüsteem ning palgataset on võimalik tõsta nii oskuste taseme tõstmise kui klientuuri kasvatamisega.