„Tore ala,” ütleb Helen veendunult. „Valisin kokanduse, sest esiteks on see väga praktiline, teiseks aga pakub iga päev uusi ja erinevaid väljakutseid. Mulle oli tähtis, et ma ei peaks kontoris olema vaid saaksin ise midagi huvitavat teha.” Kui kool sai läbi, läks Helen Kuressaares kohvikusse tööle ning jäi sinna aastaks. Töö meeldis, vabal ajal aga tegeles neiu palju kookide küpsetamisega ning tundis, et tahaks sel alal juurde õppida.

Õppimine ja praktika

Koogiarmastus tõi Heleni õppima Tallinna Teeninduskooli. „Mõtlesin, et kui mulle meeldib kookidega tegelemine, siis võiksin seda ju päris tööna teha ning hakkasingi kondiitriks õppima,” räägib Helen Laht.

Mõlema käidud kooli kohta jagub noorel spetsialistil palju kiidusõnu. Õpetajad on professionaalsed ning suurem osa õppest keskendub praktilisele tööle. Õige ka, maitsvat toitu ja mõnusaid kooke ju ainult klassiruumis tahvlit vaadates valmis ei tee, ikka on vaja oma käega asjad järgi proovida.

„Kuressaares sain kokanduses väga tugeva põhja. Tasub märkida, et sellest koolist on tulnud mitmed väga tuntud kokad, näiteks 2008. aasta Aasta Kokk Peeter Pihel, kes töötas Pädaste mõisa restoranis,” meenutab neiu. „Tallinna Teeninduskool on väga kaasaegne. Ilus uus maja ning suurepärane õppeköök,” jutustab Helen Laht. Tallinna Teeninduskoolis õppis Helen Laht aasta ning sai kondiitriks. Aastase kondiitriõppe juurde kuulub ka pagariõpe ja kui Helen tahaks, võiks ta tööd leida ka pagarina. Tallinna Teeninduskoolil on lisaks oma suurele ja mõnusale köögile ka muljetavaldav praktikakohtade valik.

Kooli ajal läbis Helen Laht pagaripraktika Vertigo Gourmet’s ning kondiitripraktika Heidi Pargi kondiitriäris. Viimasesse kutsuti ta kooli järel ka tööle. „Mulle meeldis siin praktikal ning nüüd, kus ma olen siin aasta aega töötanud, olen endiselt väga rahul,” kiidab Helen oma töökohta. „Iga päev on eriline. Töötan erinevate projektidega, küpsetan, modelleerin ja teen kaunistusi,” jutustab ta.

Proovilepanek erialavõistlustel

2014. aasta märtsikuus osales Helen Laht kutsemeisterlikkuse võistlusel Noor Meister, kus panid end proovile parimad noored spetsialistid väga erinevatel aladel. Pealtvaatajatest huvilisi oli kaheksa tuhat ning kondiitritel tuli kuus tundi kestval võistlusel tuhandete silmapaaride all luua pidulik tort. Helen Laht lõpetas võistluse esikohaga ning on kindel, et sellised kogemused on töös ja arengus tublisti abiks. Eha Martma, Heleni õpetaja Tallinna Teeninduskoolist, kiitis võistluse järele oma õpilast: „Helen oli võisteldes rahulik, tegi seda, mida plaanis, töötas puhtalt ja korrektselt.“

Võimalusterohke elukutse

Eesti parim noor kondiiter on oma elukutsega väga rahul ning julgeb seda soovitada ka kõigile teistele, kes selle töö vastu huvi tunnevad. „Kondiitriamet sobib nii naistele kui ka meestele, kuigi naisi on sel erialal vist veidi rohkem,” arutleb Helen. „Tähtis on, et inimesel oleks suur huvi ilusate kookide ja muude küpsetiste tegemise vastu, kasu on heast kunstimeelest ning kindlasti ka heast maitsemeelest,” räägib ta. „Arvestada tuleb ka sellega, et töö on füüsiline ning peamiselt jalgadel.”

Kondiitri erialal on mitmeid erinevaid töövõimalusi. Võib asuda tööle töövõtjana, pakkuda küpsetisi koduköögist või luua uus kondiitritöökoda. Võib spetsialiseeruda kookidele, tortidele või magustoitudele. Erinevalt pagaritööst ei alga kondiitrite tööpäevad enne kukke ja koitu — Helen näiteks alustab tööga hommikul kell 11. „Tulen rõõmuga tööle, sest iga uus päev tähendab ka uusi põnevaid väljakutseid,” ütleb Helen Laht.

Kondiitriharidus annab palju võimalusi
Vastab Heleni tööandja Heidi Park.

Millist karjääri saab kondiitriharidusega teha?

Valik on lai — juhtiv kondiiter, pagar, kondiiter, kookide kaunistaja, toidukujundaja, toidu fotograaf, toidukirjanik või -ajakirjanik, toitlustaja, erakokk, toidu disainer.

Millised on ala tulevikuväljavaated?

Eestlaste teadlikkus toidust on kasvamas ja inimesed lubavad endale rohkem luksuslikumat toidukaupa, näiteks vahel mõni gurmeeküpsis või saiake. Nõudlus kõrgetasemeliste kokkade ja kondiitrite järgi, kellel on eelnev haridus ja kogemused, on kasvamas.

Millise sissetulekuga kondiiter arvestada võib?

Minu kondiitriäris on kondiitrite keskmine brutopalk 750 eurot kuus, kuid ma ei saa rääkida kogu kondiitritööstuse eest.

Kondiitriametiga saab tutvuda Noorel Meistril, mis toimub 6.-7. märtsil Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses. Mõõtu võtavad pea 350 kutseõppurit 25 erialal, avatud on töötoad ametite proovimiseks, õppimisvõimalusi tutvustavad 31 kutsekooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee ja liitu üritusega Facebookis.