Ühe tordi pärast võib olla magamata öid, ent tunne, kui miski kukkus välja ideaalselt või kui õnnestus kellegi pidupäev meeldejäävaks muuta, kaalub peavalu ja pinge sadades kordades üle, arvab Helen, kes on oma unistuste ameti leidnud.

Tema käe all valmivad nii gluteenivabad hõrgutised kui pulmatordid. Kõige enam meeldib Helenile aga valmistada toorjuustutorte ja -kooke, sest toorjuust on tooraine, millest võlub heade lisanditega kõige parema välja.

Helen, miks otsustasid kondiitri kutse kasuks?

Kondiitri eriala valisin seepärast, et ema soovitas naiselikuma ala peale mõelda — tegelikult oli algsoov õppida tisleriks või metallitööd. Tagantjärele mõeldes oli pagar-kondiitri eriala õige valik. Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli otsustasin minna, sest see oli kodule kõige lähem koht, kus kondiitri eriala õpetatakse.

Mille järgi sa ära tunned, et see tõepoolest oli õige valik?

Sest teen seda tööd suurima rõõmuga! Ühe tordiga võib olla magamata öid, peavalu ja pinget, kuid see tunne, et miski tuli välja — see on parim! Selliste emotsioonidega tahaksin elada, kui inimesed on rahul, et suutsin nende pidupäeva või isegi argipäeva paremaks muuta.

Mis on sinu arvates tähtsaim omadus, mis kondiitrist hea kondiitri teeb? Kas sul on see omadus olemas?

Arvatavasti on hea kondiitri omadus loomingulisus, käeline oskus ja tahe end pidevalt arendada, sest kondiitritoodete valdkond on väga kiiresti uuenev ja vana rasva peale liuglema ei saa kuidagi jääda. Arvan, et minus on olemas loomingulisus ja tahe õppida, mida üks kondiiter oma töös vajab, kuigi seda oskavad teised inimesed ilmselt paremini hinnata kui ma ise.

Kuidas õppetöö kondiitri eriala õpilastele Olustveres välja näeb?

Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskoolil on õppetööstus — koht, kus praktiseerivad nii pagarid, kondiitrid, kokad, liha-, piima-, kui joogitehnoloogia õpilased. Pagar-kondiitrid saavad praktiseerida erinevaid tooteid läbi proovides.

Tähtis koht õppes on teoorial — enne peab teooriat tundma, kui praktiseerima asutakse. Üldiselt on teooriat ja koolipraktikat enamvähem sama palju. Lisaks õppetööstusele saame praktiseerida ka ettevõttepraktika ajal —  teisel kursusel oli kolm ning kolmandal kursusel poolteist kuud praktikat. Lisaks käisime veel koolis pagari juures vastavalt graafikule abis.

Mis on sinu lemmikõppeaine ja miks?

Enda lemmikuteks on kondiitritehnoloogia ja tööseadusandlus, sest need on valdkonnad, mida eriti hästi mõistan. Ka tavaelus on seaduse, enda kohustuste ja õiguste tundmine oluline.

Missugustel praktikatel oled käinud ja millised olid olulisemad saadud kogemused?

Käisin kolm kuud ettevõttepraktikal. Praktika oli täpselt nii pikk, et kohaneda ettevõtte toodanguga ning õppida uusi töövõtteid. Minu peamised tööülesanded olid seotud tortidega — täidiste valmistamine, tortide kokkupanemine, kaunistuste voolimine ja tegemine. Kõige suuremaks ja toredamaks kogemuseks oli teha otsast lõpuni ise pulmatort ning aidata kaasa paljude teiste tähtpäevatortide tegemisele.

Oled õpingutele juurde võtnud ka erialaseid koolitusi. Mis koolitusi oled läbinud ja kuidas sealt saadud teadmised-oskused sind karjääris edasi aitavad?

Kõige intensiivsemaks koolituseks oli sügisel läbitud algaja tordikaunistaja intensiivkursus, samuti gluteenivabade toodete tootmine pagaritööstuses.

Koolitused ja õpitoad on olnud väga arendavad. Neist olen õppinud palju uusi nippe, kuidas tööd veel ladusamaks muuta, hoida aega kokku ja kõike võimalikult käepäraste asjadega teha. Alati ei ole vaja iga väikse kaunistuse pärast hakata uusi vorme ostma või tellida kalleid töövahendeid, mida läheb ehk kord aastas tarvis. Kindlasti andis gluteenivabade toodete koolitus juurde kindlustunnet ja teadmisi, kuidas peaks tegema torte ka inimestele, kes on tundlikud muna-, nisujahu- ja piimatoodete suhtes.

Milline on sinu karjääriunistus tulevikuks ja kas kutseharidus soosib selle unistuste täitumist?

Kutseharidus soosib mu edasist karjääri. Lisaks kutseharidusele saan ka koolist keskhariduse ning võimaluse sooritada riigieksamid, mis annab omakorda võimaluse edasi õppida ja leida hea töökoht. Unistuseks on oma ettevõte, kuid seda näitab tulevik, kuidas mu elutee kujuneb.

Oled minemas Noorele Meistrile kondiitrite kutsevõistlustele. Mis ootustega sinna lähed ja kuidas valmistud võistlusteks ette?

Võistlen märtsis Noorel Meistril kondiitri erialal. Selle nimel tuleb ka palju tööd teha, et tortide kaalud oleks võimalikult täpsed, hästi kaunistatud ning sisu maitsev ja erinevatele tingimustele vastupidav. Soe tööruum  paneb pahatihti martsipanimassid, suhkrumassid ja kreemid sulama.

Ettevalmistus käib juba täie hooga, sest kodutööks on vaja teha kompositsioon „Pruudikimp“, milles võib kasutada ka mittesöödavaid osasid. Samuti tuleb koostada retsept, seda mitmeid kordi läbi teha ning mõelda, kuidas võistluskohal valmiv fantaasiatort kaunistada.

Millega sa vabal ajal tegeled ja kas su hobid aitavad sind ka kuidagi erialaselt edasi?

Vabal ajal tegelen lugemisega, kirjutan sahtlisse, maalin, tegelen hobifotograafiaga ning voolin. Maalimine ja voolimine aitab hoida käed tegevuses ja leida paremaid tehnikaid ka martsipanist kujukeste tegemiseks või tortidele maalimiseks. Hea värvide tundmine ja sobitamine on vägagi kasuks.

Eesti noorte kondiitrite oskustega saab tutvuda 6.-7. märtsil kutsehariduse suursündmusel Noor Meister 2015, mis toimub Tallinnas Eesti Näituste messikeskuses. Mõõtu võtavad pea 350 kutseõppurit 25 erialal, avatud on töötoad ametite proovimiseks, õppimisvõimalusi tutvustavad 31 kutsekooli üle Eesti. Sissepääs on kõigile huvilistele tasuta! Uuri lähemalt www.noormeister.ee ja liitu üritusega Facebookis.

KOMMENTAAR
Uno Kaldmäe, AS Lõuna Pagarid juhataja

Meie ettevõttes on osa töötajatest eriharidusega, aga osa oleme ise koolitanud. Erialase haridusega noor on saanud kaasa teoreetilised ja praktilised teadmised, millele lisaks pakume võimalust saada täiendkoolitusi ja tõusta karjääriredelil. Tublimad on jõudnud tehnoloogi ametini või tootmisjuhiks. Palgatase on meil Põlvamaa keskmine ja tõuseb vastavalt kvalifikatsioonis ja ametiredelil tõusmisele.