Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu (ITL) presidendi Anneli Heinsoo sõnul tuleb tööjõupuuduse leevendamiseks populariseerida tehnoloogiaalast huvitegevust, sest Eestil on tarvis juba viie aasta pärast täiendavalt 18 000 IKT kompetentsidega töötajat, mis on vajalikud järjest enam kõikidel elualadel.

„Statistika järgi valivad noored peale keskkooli IKT valdkonna õppe peamiselt seetõttu, et on varem kokku puutunud tehnoloogiaalase huvitegevusega. Seega on Eesti majanduse tuleviku seisukohalt võtmeküsimuseks see, kui palju noori osalevad enne ülikooli tehnoloogialaste ringide tegevustes,“ lausus Heinsoo.

Tema sõnul oli poliitikuid, ettevõtjaid ja noori ühendava „Robotlahingu“ korraldamise eesmärk näidata, et robotid ja programmeerimine ei ole midagi üle jõu käivat ka inimeste jaoks, kes valdkonnaga varem kokku pole puutunud.

„Riigikogu liikmed Jüri Ratas ja Yoko Alender ei ole mehaanikud ega IT-spetsialistid, kuid täna näitasid nad isikliku eeskujuga, et suudavad väga põgusa juhendamisega panna ise robotid liikuma. IKT valdkond on põnev ja kaasahaarav. Pikemaajaliselt võiks olla eesmärgiks see, et IKT-ringid on tulevikus sama loomulikud kui spordi-, laulu- ja tantsuringid,“ lausus Heinsoo.

Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidu ettepanekul tuleks eesmärgi saavutamiseks luua infotehnoloogia huviringidele starditoetus seadmete soetamiseks, teha lihtne stardikomplekt IKT huviringi juhendajana tegutsema asumiseks ning laiendada huviringide töövahendite toetuste saamise võimalust koolide kõrval ka teistele organisatsioonidele.

„Robotlahingus“ katsusid omavahel jõudu poliitikute ja ettevõtjate ühismeeskonnad, keda juhendasid sel aastal Eesti meistriks valitud Kristiine Gümnaasiumi NutiLabori robootikaringi “Öökullid” noored ning Tallinna südalinna Kooli ja Tallinna Reaalkooli robootikahuvilised. Meeskondadel tuli lahendada kaks ülesannet: robotitega linna läbimine ja sumorobotite võistlus. Ettevõtmise eesmärk oli tehnoloogiaalaseid huviringide propageerimine ja nende olulisuse rõhutamine tulevikuks vajalike tööoskuste kujundamisel Eestis.

Programmeerijate ja mehaanikutena panid ennast proovile poliitikud Yoko Alender, Jüri Ratas, Riina Solman, Evert Rööpson, Siim Tuisk, Linda Eichler, Ivika Puust, Sergei Metlev, Arne Lapõnin.

Ettevõtjate poolelt osalesid üritusel Avo Kask (CGI), Priit Kongo (NetGroup), Mart Einpalu (Levira), Anneli Heinsoo (Tieto), Mart Ambur (KN), Erik Jõgi (Codeborne), Filipp Seljnko (Skype), Toomas Polli (Elisa), Agnes Roos (Eesti Energia) ja Andres Pagarand (Oracle).

Robotlahingu võitis meeskond koosseisus poliitikud Riina Solman ja Evert Rööpson, ettevõtjad Priit Kongo ja Toomas Polli, noored tehnikahuvilised Philip Tribell ja Mihkel Nõel.