"Riigikogulane on rahva esindaja ja riigikogust kujuneb organisatsiooniline esinduspilt iga üksikliikme kaudu. Sellepärast on väga oluline, millist sõnumit iga üksikliige nii oma käitumise kui ka välimusega riigist kui organisatsioonist ja kultuurist väljendab," sõnab etiketiõpetaja Inge Ojakäär.

"Välimuses on tähtis tervik - rõivastuse sobivus kandjale ja et kandja ka selle välja kannaks, mille ta on selga pannud. Samuti aeg ja koht – kus, mida kanda," kinnitab ta ja lisab: "Ainuüksi kallihinnalised kaunid kingad ei anna head välimust, kui näiteks soeng on korrastamata või riietus lohakas."

Niisiis, esimese tööpäeva eel teeme riigikogulastele puust ja punaseks, milline on esinduslik välimus. 

Härrad

Tume ülikond

Tumedat ülikonda võib kanda kõigil üritustel, sõltumata sellest, kas tegemist on päevaste või õhtuste üritustega. Termin “tume ülikond’ tähendab päevase ülikonnana - tumehalli, tumesinist või musta värvi ülikonda. Ülikonna materjal võib olla tagasihoidliku triibuga.

Ülikonna puhul on oluline, et see seljas hästi istuks. Parim on muidugi oma figuuri järgi õmmelda lastud rätsepaülikond. Jälgida, et ülikonna kuub ei oleks kitsuke ja käised, kas liialt lühikesed või pikad ning et ülikonna püksid ei oleks liiga pikad ning ripuks kortsuhoidvalt kinganinal. Triiksärgi kraeosa peaks olema nähtav kuue tagant, krae alt ning särgi mansetid kuue varrukast sentimeetri jagu.

Kindlasti kannab härra pidulikumatel sündmustel pikka lipsu. Kikilips pole päris traditsiooniline ja seda on raskem igaühel välja kanda.

Härra võib kanda nii üherealist kui ka kaherealist kuube. Üherealise kuue alumine nööp jäetakse lahti. Kaherealisel kuuel on kõik nööbid kinni.

Peale tumeda ülikonna

Argipäevasemaks riietuseks on meestel palju teisigi võimalusi – ei pea kandma alati tumedat ülikonda, aga võib kanda eri materjalidest kuube ja viigipükse. Ka lipsu ei pea päevasel ajal alati kandma, aga triiksärgi krae võib olla kahe nööbi ulatuses kaelusest avatud.

Džempreid ja kampsuneid võib kanda argipäevadel oma isiklikus tööruumis, kuid esindusriietuseks need ei sobi. Niisamuti ei kuulu teksad esindusriietuse hulka.

Riietuse juurde kuuluvad ka heast materjalist tänavakingad, mis võivad olla ka mokassiinid (ilma paelteta), esindusülikonna juures kannab härra alati paeltega kingi, parimad on täisnahast kingad, hästi hingavad ja jalale sõbralikud. Saabastega sisesuumides ei viibita. Vihmase ilmaga sobivad nahast kingadele hästi peale tõmmatavad elegantsed kalossid väljas liikumiseks!

Sokid valitakse vastavalt pükste toonile ja olgu võimalikult pika säärega.

Härra välimuse aksessuaarideks on ülikonna ja sündmusega sobiv lips, lipsunõel, nahast püksirihm, täisnahast rahakott, käekell, väärikas sulepea, arvutikott või mapp.

Välisriituseks on härral sobilik kanda eelkõige mantlit või poolmantlit, salli ja peakatet.

Mis häirib?
Kui härrad tormavad ringi, hõlmad lahti; pikk lips pole kinnitatud lipsunõelaga või lips on kohatult pikk/lühike. Peaks olema aga pikkuses vöö keskkohani. Silma hakkavad ka hoolitsematud jalanõud ja see, kui pikka aega on unustatud juuksuris käimata.

Daamid

„Less is more“ on klassikalise stiili tunnuslause

Daami rõivastuse klassika on kostüümid, sh pükskostüüm. Samuti päevakleidid, seelikud, pluusid, bleiserjakid.

Esimesel tööpäeval peaks hoidma klassikalist pidulikku joont.

Kui värvitoonide klassika on mitte väga silmatorkav, siis hall hiireke ei peaks samuti olema. Tagasihoidlikumale kostüümile saab värve saab lisada nii pluuside kui ka kaunite siidsallidega.

Riietuse juures tuleb hoida mõõdukat joont ka seeliku pikkusega, mis on 2-3 sõrmelaiust allapoole/ülespoole põlvesilma. Rääkimata seeliku sügavatest lõhikutest, mis pole sobivad ametlikusuhtluse keskkonnas, nii nagu ka suured väljalõiked pluusidel ja džempritel.
Sukatoon on klassikas nahavärvitooni, mitte must, värviline ega mustriline.

Saabastega siseruumides ei viibita. Klassikaline king on eelkõige nahkking, kinnise ninaotsaga. Kui kannaosa on avatud, siis ikkagi kannarihmaga. Kinga värvitoon on tagasihoidlik, mitte silmatorkavalt erksavärviline. Kontsakõrgus ei tohiks olla 9 cm ja rohkem ....

Daami soeng on ka tööl hoolitsetud, make-up päevane, maniküür tagasihoidlik.

Aksessuaarid

Ehted annavad isikupära, kuid ametliku rõivastuse juures peaksid need olema suuruselt tagasihoidlikumad ja ennekõike väärismetallist või kui moeehted, siis väga hästi sobitatud kantava rõivastusega.

Daam võib kanda väiksemat üleõlakotti või ridiküli, kuid mappide ja arvuti jaoks peaks olema sobiv oma kott. Kõikemahutav „turukott“ ei sobi akadeemilisse töökeskkonda.

Välisriietusena kannab daam mantlit, kindaid, peakatet, mis ei pea olema kübar. Kübar nõuab väljakandmist.

Mis häirib?

Kui daamid tahavad olla välimuse kaudu päevasel ajal rohkem isiksused kui omas rollis see kombekas on – riietuses tegumoelt silmatorkavad lõiked; kohatud värvilised või kirjud sukad, siseruumides saabaste kandmine, eksklusiivne meik ja maniküür.