Unehäirega on tegemist siis, kui õhtune unetus kestab pikemat aega või kui ärkad öösel mitmeid kordi üles ega suuda peale seda tükk aega uinuda. Unetusega on tegemist ka nendel, kel hommikul ebanormaalselt vara uni ära kaob, näiteks kella nelja-viie ajal.

Tavaliselt on unetuse taga mõni suur mure, pingeline olukord koolis või kodus ja erinevad stressi tekitavad sündmused, näiteks õnnetu armumine või sõbraga tülliminek. Kui kaob unetuse põhjus, taastub normaalne unerütm üsna kiiresti. Vahel on unemurede taga aga hoopis depressioon, mis eeldab aga juba arsti sekkumist.

Kuidas unetusest omal jõul lahti saada? Kaasa aitavad kindlad ärkamise ja magamamineku ajad. See võib olla raske, kuid proovi neist kellaaegadest kinni pidada ka nädalavahetustel. Nii pole sa hommikul alati ühel ajal ärgates väga väsinud ning õhtul tuleb uni kergemini. Hommikul ärgates ära jää voodisse lesima, vaid tõuse üles ja alusta päeva. Nii saad kehale sisse harjutada normaalse öö ja päeva eristamise rütmi.

Väldi õhtust kohvi ja musta tee joomist ning väga suuri õhtueineid. Pigem aitab unele kaasa tass sooja piima ja mõni kerge näks. Kindlasti tagab parema une ka päevane liikumine ja trenniskäik, kuid suuri füüsilisi pingutusi tasub paar tundi enne uneaega vältida . Ning enne teki alla ronimist soovitatakse tuba õhtutada, seegi pidavat aitama.

Magusaid unenägusid!