Õhtujuhtideks Noorteparlamendi juhatuse liikmed

Kogu sündmuse tehnilise produktsiooni eest vastutanud Heini Heinlaid töötas nii ööl kui päeval ning otseses mõttes viimase minutini, et Lihula Eurovisioon saaks just selline nagu see lõpptulemusena sai. Eesmärk oli lihtne – teha endast kõik, et sündmus saaks nagu päris Eurovision. Endale ei andnud armu ka ei õpetajad ega klassikollektiivid, kellelt tulid etteasted ning sündmuse sisuline pool. Omalt poolt pingutati ning esinemisnumbreid lihviti viimase sekundini.
Eurovisiooniga samal päeval juhtisid Eesti Noorteparlamendi juhatuse esimees Eliise Tiidussalu ning aseesimees Roger Tibar Talllinnas istungit. Mõned tunnid peale istungi lõppemist astusid mõlemad noored õhtujuhtidena Lihula Eurovisiooni lavale. See, mis edasi sai, oli kirjeldamatu ja jääb kõigile asjaosalistele veel kauaks ajaks meelde. Lihula kultuurimaja, kus ei olnud ühtegi vaba kohta, täitus naeratavate nägude, aplodeerimise ning ahhetustega, mis jätkusid järellainetusena, kui peale pidu hakkasid sotsiaalmeedia vahendusel levima esinemiste videoklipid ning fotogaleriid.

Rahvusvaheline mõõde ning tasemel žürii

Lihulas toimunud Euroopa Noortenädala väliskülalisteks olid Moldovast, Hispaaniast ja Saksamaalt pärit Euroopa Vabatahtliku Teenistuse vabatahtlikud, kes tutvustasid noortele erinevaid rahvusvahelisi võimalusi ning lõid kaasa Eurovisiooni korraldusmeeskonnas.

Rahvusvahelist mõõdet aitasid luua ka Lihula Gümnaasiumi Erasmus+ strateegilise koostööprojekti “Healthy European Youth” 8 partnerriigi noored, keda kutsuti üles jälgima Lihula Eurovisiooni otseülekannet.

Žürii koosseis oli aukartustäratav: Moldovast pärit Elena Marcu, mitmekülgne Karel Rahu, Lihula vallavanem Varje-Ojala Toos, grimmikunstnik ja teleseriaali “Pilvede all” tegevprodutsent Merli Kutsar ning end paljude kuulajate südametesse laulnud Rolf Roosalu. Lisaks kuulus žüriisse ka päris Eurovisionil esinenud artist. Nimelt oli kohal eelmisel aastal koos Tanja Mihhailovaga tantsinud, Lihulast pärit Argo Liik. Publiku lemmiku selgitamiseks korraldatud rahvahääletuse komisjoni esimeheks oli Lihula vallasekretär Ermil Miggur.
“Kui mind kutsuti siia üritusele, siis tõttöelda ei osanud ma mitte midagi oodata, kuid pean ütlema, et ma olen väga-väga üllatunud, et ühes Eesti väikses linnas tehakse nii ägedat ja suurt üritust,” ei olnud Rolf Roosalu tunnustavate sõnadega kitsi.

Õpilased peavad saama teha 21. sajandi asju

“Jah, me oleme ääremaa, aga toimekas ääremaa. Elame 21. sajandil ja meie kooli õpilased peavad saama teha 21. sajandi asju,” väljendas Lihula gümnaasiumi direktor Janar Sõber oma veendumust. “On ju meie lõppeesmärk kasvatada kodukanti oluliseks pidavaid maailmakodanikke, kes saavad kõikjal hakkama.”

“Mitte kusagil mujal ei ole sellist kooli ja direktorit nagu meil. Ta suudab meid julgustada ja motiveerida ning meie käekäik ja võimalused lähevad talle päriselt korda,” ütlesid Eurovisiooni korraldajad Epp Sillukse ning Eliise Tiidussalu kui ühest suust. “Selle kooli vilistlase ja fännina aitan korraldada sündmust, mis polnud ainult sõnade järgi suur, vaid mis tuli ka tegelikult suur,” lisas kolmas peakorraldaja Heini Heinlaid, kelle vastutusalas oli tehnilline produktsioon.

Noortele olid toeks ning Eurovisiooni korraldusprotsessi aitasid koordineerida kooli huvijuht Hilje Tammaru ning Lihula valla info- ja arenguspetsialist Kristi Märk.

Professionaalne meeskond ja lugematu arv panustajaid

Eurovisiooni logo ja animatsiooni kohandas Lihula konteksti kujundaja Ain Saare. Tehniliselt aitas sündmusel teoks saada Asso Niin, valgusefektide osas tuli appi Tiit Maivel. Otseülekande režissööriks oli Indrek Viiret, juhtoperaatoriks Henry Viiret. Operaatoritena olid kaamerate taga Kevin Laanemägi, Jaan Koppe, Maris Esko, Ragne Nikkel ja Rudolf-Gustav Hanni. Intervjueerijate rollis tegid särava etteaste Kuldar Veek ja Ainar-Sten Junker. Otseülekandeks piisavalt kiire internetiühenduse tekitas Läänemaa ettevõte OÜ ProDigi. “See on ju meie enda kodukoha areng, millele seeläbi kaasa aitame,” kommenteeris juhatuse liige Markko Salm. Kõigile etteastetele eelnenud, varasemalt salvestatud postkaardi idee sündis koostöös õpilaste, klassijuhataja ja korraldustiimiga.

Korraldajate tänusõnad lähevad kõigile kümnetele ja kümnetele inimestele, kes nõu ja jõuga panustasid ning sel sündmusel teoks saada aitasid. Suur tänukummardus läheb ka Lihula Eurovisiooni toetajatele: SA Archimedes Noorteagentuur, Lihula Gümnaasium, Lihula vallavalitsus, Lihula kultuurimaja, Lihula Muusika- ja Kunstikool, OÜ ProDigi, Lihula TÜ, AS L&L, OÜ Narma, Kauplus LOOTUS, Lihula Leib OÜ, AS Räpina Paberivabrik, Jaak Kastepõld, Europe Direct Läänemaa, Tegude Kalender, OÜ Rannarootsi keskus, OÜ Vanalinna Bowling, Fra Mare Thalasso SPA.

Vaata etteasteid SIIT