Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus korraldab IT Akadeemia programmi raames koostöös Kaitseministeeriumi ja Eesti Infotehnoloogia Kolledžiga küberkaitsevõistlust Küberpähkel, kus testitakse põhikooli ja gümnaasiuminoorte teadlikkust küberruumist ja -turvalisusest. „Küberruum on olemuselt demokraatlik nähtus, küberohud ei küsi ohvri vanuse, sotsiaalse tausta ega soo järele, ründe ohvriks võivad ühtviisi langeda nii lapselaps kui vanaema, taksojuht või akadeemik, kaunitar ja koletis. Küll aga on küberkurjamid kimpus nendega, kel elementaarsed nipid selged, kuidas end igapäevaselt netis toimetades enamlevinud jamade eest kaitsta. Sellest tõdemusest lähtudes peame oluliseks väärtustada IT-maailmas nutikat käitumist ning oleme korraldanud Küberpähkli võistluse,“ ütles Kaitseministeeriumi küberjulgeoleku eest vastutav asekantsler Meelis Oidsalu.

Küberpähkli võistlus toimub kahes voorus. Esimene voor oli veebipõhine ning selles osales noori kõikjalt Eestist. Finaali sai 25 parimat, kellest pea pooled on Tartumaa õpilased. Küberpähkli hindamiskomisjoni esimees Margus Ernits hindab võistluse senist taset heaks: „Parima 30 vahel oli väga tihe konkurents. Võistluse üldine tase oli hea, oli võistlejaid, kes paistsid silma nii teadlikkuse kui ka leidlikkuse poolest.“
Küberpähkli teine ehk lõppvoor toimub 1. juunil Eesti Infotehnoloogia Kolledžis. „Teine voor on praktilisem, võistlejad tegelevad küberturbega seotud tehniliste lahendustega. See on tähtis, sest kübervaldkond ei realiseeru pelgalt teoreetilistel teadmistel ja kontseptsioonidel, vaid nõuab ka praktilisi oskusi,“ ütles Küberpähkli korraldaja Johannes Tammekänd.
Parimaid Küberpähkli purejaid premeeritakse auhindadega, auhinnafondi suurus on 600 eurot. Eriauhinnana paneb Kaitseministeerium esiviisikule välja “Küberkaitse õppepäeva”, mille raames külastatakse Kaitseministeeriumi, Riigi Infosüsteemide Ametit, Eesti Küberkaitse Liitu ja NATO Küberkaitse Kompetentsikeskust.
Loe Küberpähklist lähemalt SIIT!

IT Akadeemia on Eesti riigi, ülikoolide ja IKT sektori ettevõtete koostööprogramm valdkonna jaoks vajaliku tööjõuressursi tagamiseks ning IKT hariduse pakkumise arendamiseks Eesti- ja välistudengitele. IT Akadeemia programmi haldab Hariduse Infotehnoloogia Sihtasutus.