"Töötan suures kaupluseketis, mis müüb erinevaid fototarbeid. Kõikide klienditeenindajatega sõlmitakse varalise vastuse leping, mis tähendab seda, et me peame kinni maksma kõik poest varastatud tooted. Palk on meil 500€/kuus, kuid väga paljud tooted mitmetuhande eurosed. Poe juhid on „vastutulelikud“ ning võime maksta osade kaupa. Nii lähebki peaaegu igal kuul palgast vähemalt 50€ maha. Kaupluses kauem töötanud inimestel on tulnud maksta kinni isegi kuni 6000€ toote vargus. Saadava palgaga ei ole see kuidagi proportsioonis. Kas tõesti lubab varalise vastuse leping sellist käitumist?"

Varalise vastutuse leping peab vastama teatud kriteeriumitele. See kehtib üksnes juhul, kui:

  • see on sõlmitud kirjalikult;
  • see on ruumiliselt, ajaliselt ja esemeliselt mõistlikult ning töötajale äratuntavalt piiritletud;
  • töötajale usaldatud varale on ligipääs ainult töötajal või kindlaks määratud töötajate ringil;
  • on kokku lepitud vastutuse rahalises ülempiiris;
  • tööandja maksab töötajale vastutuse ülempiiri arvestades mõistlikku hüvitist.
Kui kasvõi üks neist tingimustest on täitmata, siis on varalise vastutuse kokkulepe TÜHINE!

Antud juhtumi puhul oleks oluline näha varalise vastutuse lepingut, sest siin tekib mitmeid küsimusi. Kas tõesti on kaupluses müüdavate toodete puhul juurdepääs vaid teatud töötajate ringil ning kas klientidel puudub juurdepääs toodetele? Kas kokku on lepitud vastutuse rahaline ülempiir ning kas hüvitis, mis selle eest makstakse on ülempiiri arvestades mõistlik? Need küsimused tekitavad kahtluse, et varalise vastutuse leping võib olla tühine kuna kõiki tingimusi ei ole võimalik täita.

Kui varalise vastutuse leping on tühine, siis tuleb kindlaks teha, kas tekitatud kahju on juhtunud töötaja süül või töötaja hooletusest. Töötaja vastutab täielikult ainult tahtliku rikkumise korral, hooletusest tekkinud kahju korral vaid osaliselt.

Kui on selge, et tegu on vargustega, peaks sellega tegelema politsei ning kahjud tuleb välja nõuda kahjude tekitajalt.

Loe rohkem SIIT!