Juhtumised Delloga vol. keegieiteamitmes

Kui sa näed väga vaikse Dellolandi väravas tulede ja viledega politsei ja päästeameti autosid, siis vōid kindel olla, et Dello puhkus on avapaugu saanud. Päikesest ja päevatoimetustest oimetuna vaatan kell kümme õhtul rahulikult telekat. Järsku avaneb toauks. Nagu õudusfilmis. See pole tuul. Ei saa olla, sest tuult ei ole. Kangestun, sest kuulen ka sahinat. Üksi, üsna üksildases metsatalus. Ootan sekundi, äkki on mõni tuttav, kes hüüab kohe "Tere!" Hüüa! Palun ütle midagi! Vaikus. Jõuan mõelda, et nüüd on mingi purupurjus külajoodik tuppa astunud. Mida ma temaga peale hakkan? Mu pesapallikurikas on koridoris, täpselt tema selja taga. Hüppan kööki ja mulle jookseb vastu metssiga! Jaa, te lugesite õigesti. Metssiga. Üsna suur isend, arvestades minu ja tema kasvu ning jõuvahekordi.

See on mu naabrite siga. Nad kodustasid pisikese poja. Juba kevadel kaevas see siga üles mu värskelt istutatud lilled ja sõi ära. Kui neid kodus ei olnud, oli siga minu hoovis ja hammustas ning ründas. Tegin tookord kisa, et pangu kinni oma siga. Panidki. Ketti panid. Nagu koera. Te ei usu, aga panid. Noh, nüüd oli see siga siis keti üle pea ära tõmmanud. Asja seda teha, kui pea on sama jäme kui kael. Nii, nüüd on see siga minu köögis ja otsib süüa. Teen daamilikult: "tsuu, tsuu, tsuuu, mine välja!" Ründab. Ei lähe. Saan väikse pingi ette tõsta ja hüppan tahatuppa.

Seisan ukse taga ja siga üritab uksest sisse pressida. Võitlus. Seekord jään peale. Kuulen, et hakkab kööki laiali lammutama. Toolid kukuvad, prügiämber läheb hästi tuhnimiskaubaks. Õnneks on mul taskus telefon. Naabreid pole juba kaks päeva näha olnud, aga helistan naabrimehele. Ta ei vasta. Tal pole kombekski mu kõnedele vastata. Eks ma üks vinguv naabrimutt olen. Helistan ta õele, kes tunnistab, et nemad ei saa tulla. Seisan jõuga ukse vastas ja valin 112. Mul ei jää lihtsalt muud üle. Vabandan ette ja taha oma veidra mure pärast, aga mul ON abi vaja. Palun, kas keegi saaks tulla, mind ründab mu toas siga! Jah, abi on teel. Mõne minutiga on päästeauto kohal. Tuleb kohalik jahimees, kelle politsei on välja ajanud. Tuleb politsei. Tuleb ka kolmanda talu peremees, kellele siga sülle jookseb ja viimane ta oma autosse topib. Pika arutelu tulemusena viiakse siga politsei järelevalve all kolmanda naabri juurde.